Ciasto cytrynowe.

Ciasto cytrynowe.

Niesamowity smak, idealne ciacho na letnie popołudnia, jest lekkie i nie przytłacza kremem i słodkością.

Dla mamy Wandzi na imieniny :)

Nie podam dokładnych wymiarów blachy, ale była ona duża :)

Składniki na ciasto:

*6 jajek
*1 szklanka + 1 łyżka cukru
*6 łyżek oliwy
*1,5 szklanki mąki tortowej
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*coś do nasączenia ciasta (ja zrobiłam wodę z cukrem i aromatem cytrynowym)

Białka ubić, stopniowo dodawać cukier, następnie żółtka, oliwę. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez 40 minut. Nasączyć po ostudzeniu.

Składniki na masę:

*2 budynie śmietankowe
*4 łyżki cukru
*3/4 litra wody
*sok z 1 cytryny
*kostka masła
*2 żółtka
*1 galaretka cytrynowa

Ugotować wodę z cukrem, dodać sok z cytryny. Dodać budyń rozprowadzony w 1/4 szklanki wody. Do gotującego się budyniu dodać suchą galaretkę i wymieszać. Masa ma wyglądać jak cytrynowy kisiel. Ostudzić.

Zmiksować masło z 2 żółtkami. Dodawać do niego po łyżce ostudzony budyń i miksować. Tak przygotowaną cytrynową masę wyłożyć na biszkopt.

Wierzch:

*1,5 cytryny
*1/4 szklanki przegotowanej wody
*herbatniki
*lukier z cukru pudru i soku z połowy cytryny

Do soku z 1 cytryny dodać przegotowaną, letnią wodę.
W tak przygotowanym roztworze moczyć ciastka i układać na masie budyniowej.

Polać górę przygotowanym lukrem.

Schłodzić w lodówce.

dodane na fotoforum:

astra40

astra40 2012-07-30

czy można prosić o przepis na to ciasto? Wygląda na pyszne;)

astra40

astra40 2012-07-31

Dziękuję bardzo za ten przepis. Na pewno go wypróbuję, bo ciasta uwielbiam. Pozdrawiam serdecznie ;)

dodaj komentarz

kolejne >