Jak widać na załączonym obrazku - nawet da się go zetrzeć na tarce, czyli ma stałą konsystencję :)
Im częściej się go robi, tym ładniejszy wychodzi :) Ten mój nie jest urodziwy, bo pierwszy.
Składniki (na średnią kostkę sera):
1 kg chudego białego sera
1,5 l chudego mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki białego pieprzu
W dużym garnku zagrzać mleko.
W międzyczasie rozgnieść porządnie ser biały ew. zmielić lub przecisnąć przez praskę.
Dodać do gorącego mleka, zmniejszyć ogień i gotować 40min cały czas mieszając.
Odcedzić na gazie i sitku i poczekać aż osiąknie (ok.1h).
W międzyczasie przygotować większy garnek od tego co gotowaliśmy ser z mlekiem i wlać trochę wody.
Wsadzić na garnek garnek w którym gotowaliśmy ser z mlekiem i wrzucić odsączony ser.
Dodać sodę, sól i pieprz.
Dokładnie wymieszać (można posłużyć się mikserem czy drewnianą łyżką).
Postawić na gaz i podgrzewać ok 10-15 min cały czas mieszając.
Pojemnik wyłożyć folią spożywczą zostawiając dłuższe boki, aby móc później ser przykryć.
Wyłożyć masę i dokładnie docisnąć. Poczekać jak wystygnie. Wsadzić na całą noc do lodówki.
Trzymać w szczelnym pojemniku, ew. owinięty w folię spożywczą.
Dukan.
dodane na fotoforum:
beata3 2011-03-11
Wiatr tutejszy mocno dmucha,
szepcze sercu coś do ucha,
a me serce nie z kamienia
więc przesyłam pozdrowienia.
astra40 2012-07-31
Serdecznie dziękuję za przepis - może kiedyś wypróbuję, ale na pierwszy rzut oka wydaje mi się bardzo trudny :)