PULCHNIUTKIE I PYSZNE.... i przepis na życzenie :)

PULCHNIUTKIE I PYSZNE.... i przepis na życzenie :)

BRIOSZKI

Ciasto:
• 400 g mąki pszennej tortowej
• 50 g drobnego cukru
• 50 g świeżych drożdży
• 1 łyżeczka soli
• 100 ml ciepłego mleka
• 3 jajka
• 180 g miękkiego masła

• słoik konfitury, powideł
• roztrzepane jajko do posmarowania ciasta

mieszamy ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 10 minut pod przykryciem. Łączymy w misce mąkę, cukier, rozczyn drożdży, sól i jajka. Wyrabiamy 5 minut hakiem miksera. Następnie dodajemy miękkie masło i miksujemy jeszcze 5 minut.Przykrywamy ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części. Formujemy placki, w środek wkładamy po łyżce konfitury, zlepiamy brzegi i formujemy kulki. Układamy w formie łączeniem do dołu, jedna obok drugiej. Odstawiamy na 1/2 godziny do podrośnięcia.
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy przez 30 minut.
Po upieczeniu od razu wyjmujemy brioszkę z piekarnika.
Lukrujemy ( szklanka cukru pudru wymieszana z 1/4 szklanki soku jabłkowego lub wody)
Po 15 -20 minutach można jeść

SMACZNEGO !!!!

ma1ma

ma1ma 2014-09-02

pycha...już się częstuję...

slav43

slav43 2014-09-02

Muszę małżonkę namówić, aby i mnie upiekła.:) Ja lubię gotować, ale z wypieków robie tylko chleby.:)

mis22

mis22 2014-09-02

Apetycznie wygląda...:))

olga22

olga22 2014-09-02

na pewno pyszne!

enio47

enio47 2014-09-02

Pyszności!!! :)))*

aaggaaa

aaggaaa 2014-09-03

:):):)
Witaj Halinko...
Wyglądają przepysznie,skopiowałam...może i mnie się udadzą...
Pozdrawiam cieplutko...

anana57

anana57 2014-09-03

Robiłam kiedyś z nutellą - były pyszne..
Prawdziwa mądrość życia dostrzega
wspaniałość dnia codziennego .

Słonka w serduszku i samych przyjemnych
chwil... POZDRAWIAM

maria57

maria57 2014-09-03

na pewno wkrótce zrobię - dzięki za przepis

slawa1

slawa1 2014-09-03

Ślicznie wyglądają Twoje brioszki,pozdrawiam.
re:o nie mieszaniu śliwek czytałam przepis,ale jednak wolę mieszać,pańskie oko konia tuczy.

jokam

jokam 2014-09-03

świetne..!
zrobię...!!

rycho2

rycho2 2014-09-03

ależ pachną

ewaiza

ewaiza 2014-09-04

pyszniutkie trzeba zrobic

astra40

astra40 2014-09-06

Wspaniałe:) Przepis kopiuję:)

halik

halik 2014-09-06

Ale kusisz ... slinka leci !!!! muszą być smakowite !!!

dodaj komentarz

kolejne >