...mojej Ulubionej z Gdańska :):)....za który bardzo dziękuję bo pyszny jest :):)
...
jeżeli ktoś by chciał przepis...piszcie :):)
(czy uwierzycie że w całym mieszkaniu nie mam gdzie przykręcić maszynki do mięsa....tylko przy biurku komputerowym mogę :):):) )
Proszę oto przepis !!!!!!...:)
1/2 kg fasoli jasiek…ja kupuje średniej wielkości
5 cebul
2 marchewki
5 jaj
bułka tarta….wg uznania do zagęszczenia masy
2 liście laurowe
gałka muszkatołowa
ziele angielskie
olej
sól, pieprz, majeranek, posiekany koperek albo natka piertuszki
Wykonanie:
Fasolę namoczyć w wodzie i zostawić na ok. 12 godz. Odcedzić, zalać ponownie wodą, posolić i ugotować z dodatkiem liści laurowych. Odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Doprawić solą, pieprzem ziołowym i czarnym
Dobrze go trzeba wyrobić,najlepiej ręką.
Marchew ugotować, zemleć razem z fasolą i dodać zeszkloną cebulę. Całość doprawić przyprawami. Do przestudzonej masy dodać jajka i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać i przełożyć do wąskiej foremek …ja używam silikonowych wtedy nic nie trzeba z nimi robić…. jeżeli inna to trzeba wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Można użyć papieru do pieczenia.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (wcześniej nagrzanym do 200 st. C) w temp. 180 st. C przez ok. 60 min., do zrumienienia się pasztetu. Pasztet jest upieczony, gdy jego brzegi odchodzą od formy.
Podawać wg uznania…z żurawiną, chrzanem np.
SMACZNEGO !!!!!!!!
jagoda8 2012-11-18
Halinko i jest pięknie i pysznie.....jak dobrze że możemy sobie na wzajem pomagać:)))))
gadzina 2012-11-18
na sam widok ślinka leci a co do maszynki to wymyślono już elektryczne
i dlatego nie ma miejsca dla zwykłych kręciołków........miłego popołudnia
wierzb 2012-11-18
Hi hi hi Halusiu, to jak Ty sobie zaprojektowałaś kuchnię ?
Ale grunt, że się miejsce znalazło, smacznego życzę i uściski ślę moja Ulubiona :-))
A o przepis poproszę :D:D
jokam 2012-11-18
Lilarozo Droga i Ty się jeszcze pytasz...?!
Czekam niecierpliwie na ten przepis...!!
U mnie, na szczęście, jest gdzie starą maszynkę na korbelkę przykręcić.
maly52 2012-11-18
Piękny pasztetowy kolażyk Halinko...oczywiście poproszę o przepis, bo jeszcze takiego nie jadłam, a na pewno pyszny....pozdrowienia popołudniowe...:))
kot54 2012-11-18
Wygląda apetycznie ....tylko jeść...
Bardzo proszę o przepis Halinko...:))
jolkas 2012-11-18
fajny przepis, muszę wypróbować........ja też mam podobny problem z maszynką do mięsa, przykręcam do taboretu......pozdrawiam
agapal 2012-11-18
Wspaniałego wieczorku
uroczych snów
życzę
oraz
pięknych i radosnych chwil
z uśmiechem na twarzy.
Pozdrawiam cieplutko... :)
maria57 2012-11-18
ja mam to samo, nie mam gdzie przykręcić (chyba, że w pokoju do parapetu hehehe)
teraz się będę gimnastykować, bo maszynka do ciastek kruchych lada dzień będzie uruchamiana (elektryczna jest do tej produkcji stanowczo za szybka)
a na pasztet też mam ochotę - pewnie go wkrótce zrobię -
bo chce mi się naprawdę pitrasić w nowej kuchni
alicja13 2012-11-18
Dzieki, skopiowalam przepis, wyglada smakowicie, nie sadzialm, ze z fasoli tez mozna, i, ze smakuje.
Oczywiscie musze sprobowac skoro zachcialo Ci sie tak daleko mieszkac...
funiak 2012-11-18
interesujacy przepis...a alternatywa miesistego...pewnie , ze wyprobuje...tez dziekuje za pokazanie i przepis:)))
washa 2012-11-19
odpisałam...
solennie obiecałam sobie zrobić...
chociaż kucharka ze mnie jeszcze gorsza,
niż fotograf..;)
ewakb 2012-11-20
o jakie pyszości .skorzystam .lubię fasolkę.kiedyś robiłam z soczewicy też pyszny,pozdrawiam