..... Na 4 litry przegotowanej i ostudzonej wody ,15-20 dużych baldachów kwiatków bzu czarnego,3 cytryny, 40dkg cukru trzcinowego ( u mnie miód ) , odstawić na 3-4 dni, codziennie ze 2 razy przemieszać,po tym czasie przecedzić, przelać do butelek i trzymać w lodówce,napój jest przepyszny,lekko musujący :) kwiatki czarnego bzu bogate są w witaminy z grupy B, witaminę A i C oraz potas, magnes, wapń, sód i fosfor, mają działanie głównie antywirusowe i wzmacniające odporność. Poza tym działają oczyszczająco, przeciwbólowo, moczopędnie.
ps. u mnie porcja podwójna ...
jaśniejszy kolor na miodzie ,ciemniejszy na cukrze trzcinowym
maria10 2019-06-06
.... wygląda wspaniale.... a ile dajesz miodu na te 4 l. wody??? i jaki to jest miód czy to nie ma znaczenia???? /chodzi mi o to czy to akacjowy, rzepakowy a może spadziowy/ i ilość miodu też jest bez znaczenia.... czy wystarczy dać w/g smaku???? pozwoliłam sobie odpisać ten przepis.... bardzo dziękuję za niego..... gorąco pozdrawiam i dobrej nocy życzę:)))))
lucilla 2019-06-07
kwiaty czarnego bzu smażone w cieście naleśnikowym widziałam , ale nalewkę czy lemoniadę to pierwszy raz....
maria10 2019-06-21
.... Liduś robiłam tę lemoniadę .... jest rewelacyjna i bardzo smaczna.... akurat trafiłam na te gorące dni i to było to co spragniony człowiek potrzebuje w upalny dzień.... szkoda, że miałam kwiatu bzu resztkę i wystarczyło tylko na 4 l. wody... w przyszłym roku na pewno zrobię jej więcej.... gorąco pozdrawiam i miłego weekendu życzę.... czy można ją dłużej przechowywać???? próbowałaś może????
maria10 2019-06-22
..... dziękuję Liduś za wyjaśnienie.... myślałam, że musi być szybko spożyta ta lemoniadka.... gorąco pozdrawiam i miłego świętowania życzę:))))