zakochałam się w kaszy jaglanej ;)
szarlotka jest bez mąki, bez jajek ,u mnie zamiast jabłek, dżem z rabarbaru ,obrodził w tym roku ....
szarlotka bez jajek ,bez mąki ,u mnie zamiast jabłek dżem z rabarbaru ...
jeszcze gorąca ;)
2 szklanki kaszy jaglanej,
4,5 szklanki mleka krowiego lub roślinnego,
1,4 kg słodkich jabłek,
1/3 szklanki cukru trzcinowego (osoby unikające cukru mogą go zastąpić Stevią, Erytrytolem),
1/2 opakowania cynamonu,
odrobina brązowego cukru do ozdoby – opcjonalnie,
garść żurawiny
w garnku gotujemy mleko, gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niego kaszę,wcześniej wypłukaną pod bieżącą wodą i przelaną wrzątkiem , przykrywamy pokrywką. Bez mieszania gotujemy na małym ogniu przez około 15 do 20 minut (do uzyskania sypkiej konsystencji). Gdy kasza się gotuje, my ścieramy na tarce o dużych oczkach jabłka. Następnie mieszamy je z cynamonem i cukrem ., wysmarować tortownicę (średnica około 25 cm) tłuszczem i wyłożenie na nią kaszy jaglanej – zużywamy 2/3 jej objętości.Na kaszę kładziemy przygotowane wcześniej jabłka i zakrywamy pozostałą kaszą. Całość posypujemy żurawiną, oraz odrobiną brązowego cukru .
Tak przygotowane ciasto zapiekamy (bez przykrycia) na złoty kolor przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
maria10 2018-05-26
.... a co to za cudo z tej kaszy wykreowałaś???? wygląda obłędnie.... gorąco pozdrawiam i dobrej nocy życzę:))))