ciasto :
350 g maki pszennej 650
150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
200 g masła
120 g cukru
2 jajka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,wanilia
jajka utrzeć z cukrem ,dodając do utartych po łyżce masła,utarte dodać do mąki z proszkiem do pieczenia ,wyrobić gładkie ciasto,podzielić na 3 części ,2/3 ciasta wyłożyć dno formy 25x35 ,włożyć do lodówki,1/3 ciasta zamrozić,w tym czasie przygotować pigwę ...
1kg pigwy (po obraniu),dałam 1,40kg
100 ml wody
8 łyżek cukru trzcinowego
1 łyżka masła
350 ml wody
3 budynie śmietankowe lub waniliowe- u nie cytrynowe
2 łyżeczki cynamonu
Obrane pigwy pokroić w kostkę,ja nie miałam czasu ,więc użyłam robota,starłam na grube wiórki , do garnka wlać wodę (100 ml) dodać masło i podgrzać. Wsypać pigwy, cukier i na wolnym ogniu smażyć do miękkości nie zapominając o mieszaniu. Gdy pigwa będzie miękka wlać rozmieszane w 350 ml wody budynie i ponownie zagotować. Na końcu wsypać cynamon. Zdjąć z ognia, gorące przykryć z wierzchu folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce do przestudzenia.
Blachę z ciastem wyjąć z lodówki.Nakłuć widelcem, wylać nadzienie i na wierzchu zetrzeć na grubych oczkach ciasto z zamrażarki.
Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 175 stopni i piec 45 minut.
steffek 2017-10-17
Mega fajnie się prezentuje... Ta szarlotka musi miec wyjatkowy smak... nie jadłem jeszcze takiej wersji a pigwe uwielbiam :-)
babcia1 2017-10-17
o kurcze ale musi być pycha!!
krysty9 2017-10-17
a ja szukam pomysłu na pigwę. Podpowiedz proszę w jakiej postaci tę pigwę dodałaś ?
krycha2 2017-10-17
Pigwę mam od siostry więc Lidziu podrzuć przepis...proszę...OK?..Nie mogę się oprzeć temu widokowi...mniam..
maria10 2017-10-18
..... na pewno doskonale smakowało..... pozdrawiam Liduś i życzę dobrej i spokojnej nocy:))))))