- 2 szklanki dowolnej mieszanki orzechów i nasion( u mnie orzechy włoskie , nerkowca, pekan,len , ziarna słonecznika)
- 1/2 szklanki płatki owsianych górskich
- 1 szklanka suszonych daktyli namoczonych godz we wrzątku
- laska wanilii
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli
- kakao
- imbir
- gałka muszkatołowa
- cynamon
- chili
* Zblendować bardzo drobno mieszankę orzechów i przesypać do większej miski, dodać wanilię, sól i wybrane przyprawy według uznania do smaku.
* Zmielić płatki owsiane i przesyłać do osobnej miski.
* Na końcu zblendować daktyle aż powstanie z nich gęsta masa( wodę odlać do szklanki)
* Do mieszanki orzechowej dodać masę daktylową i porządnie wymieszać widelcem lub ręką.
Powoli dodawać płatki owsiane ugniatając masę do momentu aż przestanie kleić się do rąk, musi być plastyczna.
Gdyby była zbyt sucha dodawać po odrobinie wody z moczenia daktyli.
* Uformować kulę i wstawić na 15-30 min do lodówki.
* Pralinki formować w zwilżonych dłoniach.
* Ozdabiać kulki, wcześniej zwilżać je w odrobinie wody. Obtaczać w nasionach itp
U mnie były wiórki kokosowe, sezam.
* Odłożyć na papier do pieczenia i schować do lodówki na noc.
maria10 2017-03-26
.... ale narobiłaś nam smaku.... dzięki za przepis.... już go odgapiam.... gorąco pozdrawiam i życzę miłego wieczoru:))))))