2 puszki fasoli białej ,duża cebula,3 łyżki oleju,½ -1 łyżeczki soli,2 liście laurowe,4 ziela angielskie,1-1 ½ łyżeczki cukru trzcinowego,kwaśne jabłko,łyżka majeranku,pieprz,tymianek ...
Fasolę odsączyć (pozostawić ¼ płynu) i zmiksować na puree.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej,używam kokosowego ,wrzucić cebulę, dodać sól, liście laurowe i ziele angielskie i smażyć na małym ogniu, aż się zeszkli.
Następnie dodać cukier i smażyć cały czas mieszając do momentu, aż cebula się przyrumieni. Wyjąć z cebuli ziele angielskie i liście laurowe.Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli, smażyć razem cały czas mieszając ok. 3-4 minuty.
Doprawić masę majerankiem , pieprzem,tymiankiem, jak ktoś lubi bardziej słone to jeszcze solą doprawić ...
Dodać zmiksowaną fasolę i chwilę razem przesmażyć. Można jeszcze raz zmiksować,ja już nie miksuję ...
Przełożyć do słoika i zostawić do ostygnięcia.
anad60 2017-03-10
super wygląda i na pewno go Lidziu
zrobię następnym razem....
re; ten od Oli jest smaczny !
Pozdrawiam :)
maria10 2017-03-10
.... pewnie pyszny..... i ogórek kiszony.... super..... pozdrawiam bardzo gorąco i miłego dnia życzę:)))))
alkaa 2017-03-10
re; co tam nie umiesz Lidko ... zdolna z ciebie kobita ... potrafisz... pozdrawiam...
jonna 2017-03-24
każdy taki przepis skrzętnie notuję, bo nieraz nie wiem z czym jeść chleb....Wędliny są za słone....Dzięki za receptę.....Życzę zdrowia i pogody ducha.....