75 dkg twarogu chudego
45 dkg puree z pieczonej dyni
5 jajek
1-2 laski wanilii
2/3 szklanki cukru trzcinowego
1 1/2 szklanki płatków owsianych
100-150g masła
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego ( mam domowy )
jak nie mamy w domu zapasu puree z dyni bierzemy się do pracy : po rozkrojeniu wydrążeniu miąższu z dyni razem z ziarnkami,kroimy na mniejsze kawałki ,wkładamy na blaszkę do góry skórą i do piekarnika na ok 1 godz .180st ,po upływie czasu ,wydrążyć miąższ ,potraktować blenderem, płatki owsiane zmielić jak najdrobniej ,dodać masło i cynamon,cukier waniliowy wyrobić ciasto ,wykleć dno formy 23x23 wcześniej wyłożonej papierem ,włożyć do lodówki,do zastygnięcia ,przygotować ser ,można podobno użyć sera zmielonego ...ja wkładam do robota :ser ,jajka ,cukier , po chwili wyłączam ,dodaję puree ,mieszam łyżką,wanilia ,gotowe :) ser jest rzadki-lejący ale taki ma być,można dodać budyń waniliowy w proszku ...wylewamy na wcześniej przygotowany spód ,wkładamy do nagrzanego piekarnika 165 st ,na 70-75 min ,po upływie czasu wyciągamy,ciasto po upieczeniu należy schłodzić kilka godzin -najlepiej całą noc ,wtedy nie kusi ;) na wierzch powinna być jeszcze polewa ale ja nie robiłam,żeby nie dodawać zbędnych kalorii ;)
polewa : sok wyciśnięty z pomarańczy +łyżka miodu + łyżka startego imbiru ,gotować do zredukowania płynu ,ok 30 min
jozefek 2016-10-23
Ty coś zawsze wymyślisz, aby mnie zaskoczyć. Swoją drogą dzięki dyni sernik ma super kolor. Pozdrawiam:)))