dzisiejszy obiadek: kotlety z kaszy gryczanej z sosem pomidorowym ,
10 dkg suchej kaszy gryczanej ,ugotować:zagotować 1 szkl,wody z dodatkiem soli,na gotującą wodę wsypać kaszę ,doprowadzić do wrzenia,zmniejszyć temperaturę,gotować kaszę ok 15 min pod przykryciem ,po upływie czasu wyłączyć ,jeszcze parzyć kaszę pod przykryciem ok.10 -15 min,przestudzić ,do ciepłej kaszy dodać 20 dkg sera białego,wymieszać ,zblendować lub przepuścić przez maszynkę ,dosmaczyć pieprzem grubo mielonym ,papryką słodką mieloną,nacią pietruszki-dałam dosyć sporo ,mam pokaźne zapasy
;)+1 jajko ,masę dokładnie wyrobić,zwilżonymi dłońmi formować kotlety ,obtoczyć w otrębach ,płatkach owsianych ,kukurydzianych ,itp smażyć na rozgrzanym oleju
maria10 2016-02-19
.... z tego przepisu muszą wyjść pyszne..... nigdy takich nie robiłam..... a kaszę oboje bardzo lubimy..... pozdrawiam Lidziu bardzo gorąco i życzę miłego wieczoru:))))))