jeszcze gorący ...

jeszcze gorący ...

wzorowałam się na przepisie ewaiza ale nie byłabym sobą jakbym nie zmodyfikowała :)
ok.600g letniej wody ,( ilość wody jest uzależniona od wilgotności mąki ) 22g świeżych drożdży ,1 płaska łyżka soli ,50 dkg mąki pszennej 650 +20 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej,1 łyżeczka czarnuszki ,wszystko wymieszać dokładnie -można łyżką,odstawić do wyrośnięcia na ok.1,5-2 godz ,po czym przemieszać w międzyczasie , włożyć naczynie żaroodporne z pokrywką( wysypane mąką )do piekarnika i nagrzać piekarnik 230st ,do gorącego naczynia wylać ciasto ( ciasto powinno być rzadkie),piec 15-18 min,po czym przełączyć na 210 st i jeszcze piec 40-45 min,zdjąć pokrywkę aby zrumienić chleb ,dopiekając jeszcze 10-15 min ...polecam ,niewielkim nakładem pracy , mamy swój chleb a smak niepowtarzalny :)

dodane na fotoforum:

ona11

ona11 2016-01-21

mniam

babcia1

babcia1 2016-01-21

kurcze chlebek popisowy jak malowany!!

tebojan

tebojan 2016-01-21

Pamiętam z dzieciństwa jego zapach i smak ciepłej, chrupiącej skórki

isia2

isia2 2016-01-21

wyszedł piekny, ciekawe jak wyglada kromka w środku

violinka

violinka 2016-01-21

Ja piekę tylko na zakwasie ale chyba spróbuję wygląda mniammm

kris13

kris13 2016-01-21

..akurat robię ciasto na chleb_trochę inny ale też pieczony w żaroodpornym naczyniu ;))

halinag

halinag 2016-01-21

Wygląda bardzo smakowicie:))'
Lidziu dokładnie jak w przepisie'
Masa:
Połowę mleka zagotować z cukrem. Pozostałe wymieszać z grysikiem, gotować kilka min. do zgęstnienia. ostudzić. masło utrzeć do białości, dodawać grysik, cały czas ucierając. Ciasto przekroić na dwa blaty, jeden posmarować marmoladą i masą, przykryć drugim blatem. Ciasto polać polewą i ozdobić kolorową posypką. Schłodzić.

jan53

jan53 2016-01-21

No tak, wygląda smakowicie, ale komu chciało by się piec...... a jeszcze zamiesić by wcześniej trzeba.... nie, to nie dla mnie ;-)
Pozdrowionka :-)

niusia1

niusia1 2016-01-21

smaczna rozpusta Lidko- wszystkim smakowały ;

mocarz

mocarz 2016-01-21

Piekny Lidziu!! aż u mnie pachnie :)
a skórka jak?? twarda jak cholera?czy po porostu chrupiaca ?
ja robię podobny " z garnka" ale ta skórka czasami wyjdzie twarda ze zęby ledwo zostają :)
ale ten Twój wyglada " Bosko" !!!

ireniii

ireniii 2016-01-21

wygląda przecudnie i na pewno smaczny i zdrowy :)

astra40

astra40 2016-01-21

Przepyszny!!!

izolden

izolden 2016-01-21

Aż u mnie pachnie...pozdrawiam.

bena14

bena14 2016-01-22

PYSZNY... też bym zjadła .... POZDRAWIAM :-)

mocarz

mocarz 2016-01-22

LidIu moze i masz racje,od dzis.wzoruje.sie na Tobie bo oblednie wyglada ! :-)

jabol86

jabol86 2016-01-23

Świetny ;)

astra40

astra40 2016-01-23

Lidziu, dopiero teraz się wczytałam w przepis, jak zobaczyłam chlebek u Darka i stwierdziłam, że nie taki diabeł straszny. Może spróbuję, tylko muszę sobie kupić taki garnek żaroodporny okrągły. Mam podłużny, ale chyba za duży będzie i chleb by wyszedł płaski:)

maria10

maria10 2016-01-23

..... lubię chlebek z tak chrupiącą skórką....:))))

dodaj komentarz

kolejne >