szarlotka sypana :)
kroiłam jeszcze ciepłą,taką najbardziej lubimy :)
4 szklanki mąki pszennej
6 jajek (białka zostawiamy do piany)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g smalcu(dałam 20 dkg smalcu +10 dkg masła )
3/4 szklanki cukru
jabłka prażone
1 łyżka cynamonu
1/3 szklanki cukru do piany
1 budyń waniliowy na 1/2 litra mleka bez cukru -dodajemy proszek budyniowy do piany :)
Mąkę , cukier, proszek do pieczenia,tłuszcz i żółtka,wszystko dokładnie wymieszać i rozgniatając ręką, zrobić kruszonkę (ciasta nie zagniatamy na jednolitą masę, musi być kruszonka.)
3/4 kruszonki wysypujemy do blaszki o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia, lekko wyrównujemy, dociskając ręką. Na to wykładamy jabłka wymieszane z cynamonem. Następne ubijamy pianę z białek z 1/3 szklanki cukru, pod koniec dodajemy proszek budyniowy, wykładamy na jabłka i posypujemy resztą kruszonki.Pieczemy w 180 st C około 50-55 min,
astra40 2015-11-04
Pyszna szarlotka:) U mnie też właśnie się piecze. My dzisiaj mieliśmy taką samą zachciewajkę i za 15 minut wyjmę ją z piekarnika:)))
maria10 2015-11-05
..... ale pyszności nam tu serwujesz.... gorąco pozdrawiam i życzę dobrej nocy:))))))
tomeksc 2015-11-05
wygląda rewelacyjnie. Wszystko, jak sobie człowiek tylko może wymarzyć: wysoka i ta pianka!!! Pyszność.
anita591 2015-11-05
Przyjemnie zajrzeć do Twojej galerii .... spokojnego wieczoru ,dobrej nocy i radości o poranku
niusia1 2015-11-05
patrzyłam już po nocy na te pyszne kawałki i nie zdecydowałam się poczęstować a teraz to ani kruszynki pewnie nie ma;
oriola 2016-01-02
to nie jest szarlotka sypana.Zobacz w goglach jest przepis Ewy Wachowicz.Tak czy siak nie polecam bo na 3 razy tylko raz mi smakował.Pozdrawiam a ciasto wygląda apetycznie.