pomidorowy dzień dzisiaj :)
domowy ketchup
5-6 kg pomidorów Lima ,sparzyć,obrać i pokroić na kawałki,10-12 jabłek (zagęszczają) obrać ,zetrzeć na tarce ,2 cebule -zetrzeć na tarce,2-4 liście laurowe ,wszystko włożyć do dużego garnka i gotować ,żeby woda odparowała ,ok.3 godz.,po upływie czasu dodać 1,5 szkl.octu,3/4 szkl.cukru ,1,5 lyżki pieprzu czarnego,imbiru,papryki ostrej ,musztardy ,soli,wymieszać,ponownie gotować do odparowania ,wszystko potraktować blenderem ,do uzyskania gładkiej konsystencji ...ketchup jest pyszny
pasteryzować 10-15 min.
pikantny ,jeśli lubimy łagodny ,zmniejszyć ilość przypraw...
przepis jest stary jak świat ...w starym przepisie napisane jest ,,Musztarda pomidorowa\\\'\\\'
dodane na fotoforum:
alkaa 2015-09-01
niezły zapasik zrobiłaś... też mam zamiar w tym tygodniu zrobić taki pomidorowy dzień...
lulka1 2015-09-01
super ,wiesz co jesz :)) .....to wszystko przede mną , w sobotę pojadę na bazarek na zakupy .Ciekawa jestem cen , ta susza wszystkim daje się we znaki ..
maria10 2015-09-02
.... ale się napracowałaś Liduś..... ale za to zapasów będzie pod dostatkiem..... cieszy taka praca:))))))
babcia1 2015-09-02
ja już zakończyłam z pomidorami u nas były po 1 zł . za kg..
krycha2 2015-09-02
Z pewnością pyszny...jesteś mistrzynią e robieniu przetworów...zima jak znalazł..
ewa04 2015-09-02
Dziękuję za przepis:) szukałam dobrego na keczup i nie mogłam znależć...Wpadł mi w ręce sos cygański i ten robię.No nic,następnym razem zrobię z Twojego przepisu:)Pozdrawiam:)
ki32liy 2015-09-02
jak miło, że jest przepis, wcześniej patrzyłem, ale nie było, a teraz ląduje w ulubionych - trzeba kiedyś wypróbować :))
mocarz 2015-09-02
a to Lidziu dzięki Tobie umiem te sery robić ;)
dzikuje bardzo za pokazanie co i jak