pracowity dzionek ...

pracowity dzionek ...

pomidorowy dzień dzisiaj :)
domowy ketchup
5-6 kg pomidorów Lima ,sparzyć,obrać i pokroić na kawałki,10-12 jabłek (zagęszczają) obrać ,zetrzeć na tarce ,2 cebule -zetrzeć na tarce,2-4 liście laurowe ,wszystko włożyć do dużego garnka i gotować ,żeby woda odparowała ,ok.3 godz.,po upływie czasu dodać 1,5 szkl.octu,3/4 szkl.cukru ,1,5 lyżki pieprzu czarnego,imbiru,papryki ostrej ,musztardy ,soli,wymieszać,ponownie gotować do odparowania ,wszystko potraktować blenderem ,do uzyskania gładkiej konsystencji ...ketchup jest pyszny
pasteryzować 10-15 min.
pikantny ,jeśli lubimy łagodny ,zmniejszyć ilość przypraw...
przepis jest stary jak świat ...w starym przepisie napisane jest ,,Musztarda pomidorowa\\\'\\\'

dodane na fotoforum:

alkaa

alkaa 2015-09-01

niezły zapasik zrobiłaś... też mam zamiar w tym tygodniu zrobić taki pomidorowy dzień...

lulka1

lulka1 2015-09-01

super ,wiesz co jesz :)) .....to wszystko przede mną , w sobotę pojadę na bazarek na zakupy .Ciekawa jestem cen , ta susza wszystkim daje się we znaki ..

niusia1

niusia1 2015-09-01

i ja się do przecierów przymierzam;

xenon

xenon 2015-09-01

A można przepis ?
Wygląda zachęcająco, i na pewno sprawdzony przepis ....

maria10

maria10 2015-09-02

.... ale się napracowałaś Liduś..... ale za to zapasów będzie pod dostatkiem..... cieszy taka praca:))))))

krystin

krystin 2015-09-02

Będzie jak znalazł. ... do wiosny daleko. Pozdrawiam ☺ Miłego dzionka życzę Ci.

babcia1

babcia1 2015-09-02

ja już zakończyłam z pomidorami u nas były po 1 zł . za kg..

ewa04

ewa04 2015-09-02

Smakowicie wygląda ten keczup? A można prosić przepis?

jokam

jokam 2015-09-02

ach....!! :D

rozella

rozella 2015-09-02

Zapasy więc gotowe :)))

jolanka

jolanka 2015-09-02

domowy najlepszy :::)))

ezbro7

ezbro7 2015-09-02

ile pyszności przygotowałaś!!!Pozdrawiam serdecznie!

ona11

ona11 2015-09-02

podziwiam, pozdrowionka

isia2

isia2 2015-09-02

wow, jakis pory zapas, zima Ci nie groźna!

krycha2

krycha2 2015-09-02

Z pewnością pyszny...jesteś mistrzynią e robieniu przetworów...zima jak znalazł..

ewa04

ewa04 2015-09-02

Dziękuję za przepis:) szukałam dobrego na keczup i nie mogłam znależć...Wpadł mi w ręce sos cygański i ten robię.No nic,następnym razem zrobię z Twojego przepisu:)Pozdrawiam:)

ki32liy

ki32liy 2015-09-02

jak miło, że jest przepis, wcześniej patrzyłem, ale nie było, a teraz ląduje w ulubionych - trzeba kiedyś wypróbować :))

ewa04

ewa04 2015-09-02

A pestek nie trzeba przepuszczać przez sito?

astra40

astra40 2015-09-02

Taki najlepszy:)

mocarz

mocarz 2015-09-02

a to Lidziu dzięki Tobie umiem te sery robić ;)
dzikuje bardzo za pokazanie co i jak

anulkaz

anulkaz 2015-09-02

re:Tak, staram się jeść chude posiłki, nie jem wieprzowiny.

kris13

kris13 2015-09-02

To sporo go zrobiłaś...........

emmi1

emmi1 2015-09-03

Umówiłaś się z Xenonem? :)))))))

ewa04

ewa04 2015-09-03

A czy tego keczupu nie trzeba pasteryzować?

mikki

mikki 2015-09-09

w sobote wypróbuje, dam znać

dodaj komentarz

kolejne >