zrobiłam z podwójnej porcji,zapas do zamrażarki ...
12g świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
ok. 240-260 ml ciepłego mleka lub wody
500g mąki pszennej + mąka do podsypywania
1 płaska łyżeczka soli
20g miękkiego masła
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki,cukru i 50ml letniego mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.
W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy masło, wlewamy drożdże. Powoli wlewając resztę mleka wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego mleka).
Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na 1 godzinę.
Z wyrośniętego ciasta formujemy 12-14 kulek. Obtaczamy w mące i układamy na przygotowanej blasze złączeniami do dołu. Odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Tępą stroną noża robimy przedziałki prawie do samego dołu bułeczek.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 15-20 minut, aż do zrumienienia.
dodane na fotoforum:
niusia1 2015-07-30
jaki tam zapas? tak tu pachnie! - dawaj po dwie dla dwóch to zapasu nie będzie ha ha !
babcia1 2015-07-31
cudne bułeczki mniam..a przepisik dasz?
mocarz 2015-07-31
cudeńka :)
Miłego dnia Lidziu.
babcia1 2015-07-31
już Lidziu mam przepis z fejsa..Dzięki!!
jozefek 2015-07-31
Żeby tak same się upiekły to jeszcze bardziej bym je podziwiał. A tak podziwiam kucharkę i jej umiejętności. Pozdrawiam :)))
bogna87 2015-07-31
Jakie piekne ....dwie z serkiem i miodem i do tego kawusia z mleczkiem ...mmmniam
abore76 2015-07-31
Zabieram jedną na kolacyjkę. Życzę miłego weekendu.