śledziory ...

śledziory ...

80 dkg filetów śledziowych, solonych -wymoczyć w mleku lub w wodzie
5-6 średnich cebul ,pokroić w półplasterki
garść rodzynek
250ml koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu pikantnego
3/4 szkl.oleju
4 średnie ogórki kiszone ,pokroić w półplasterki
sól,pieprz
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
kilka kropel soku z cytryny

pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju,dodać sól,pieprz ,majeranek ,rodzynki i chwilkę razem dusić ,dodać ogórki,poddusić chwilkę , dodać przecier,ketchup,poddusić ,dodać zioła prowansalskie,wymieszać ,na koniec dodać kilka kropel soku z cytryny ,wymieszać ,odstawić,żeby ostygło ,następnie wymieszać z wymoczonymi i pokrojonymi śledziami,włożyć do słoików i przechowywać z zimnym pomieszczeniu ok.2-3 dni

dodane na fotoforum:

alisha

alisha 2015-04-01

Uwielbiam w śmietanie bądź w oleju z cebulką,ale Twoje Lidziu wyglądają bardzo apetycznie

achach5

achach5 2015-04-01

Ja robię wersję ze śliwkami wędzonymi...
Z rodzynkami też dobre, ale u mnie wolą śliwki...
Zabieram się za marynaty do mięs...
Niech mięso nabiera aromatu...

krycha2

krycha2 2015-04-01

Lubię śledzie...takich jeszcze nie jadłam...warto spróbować...z opisu wynika ,że pyszne...

maria10

maria10 2015-04-01

..... takich nie robiłam .... tym razem spróbuję.... dziękuje za przepis.... :)))))

jmania

jmania 2015-04-01

jadłam są smaczne

astra40

astra40 2015-04-01

świetny przepis, chyba wypróbuję :)

astra40

astra40 2015-04-01

re: a kiedy dodać ogórki? Do duszonej cebuli, czy jak już wszystko ostygnie?

kris13

kris13 2015-04-01

a ja na te święta śledzi nie robię.................

jolanka

jolanka 2015-04-02

ciekawy przepis :::)))

dodaj komentarz

kolejne >