świąteczny makowiec ...

świąteczny makowiec ...

po upieczeniu,ostygnięciu,kroję na porcje i zamrażam,teraz mam jak znalazł :)

Ciasto drożdżowe na 3 strucle:

3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
180 ml letniego mleka
150 g masła, roztopionego i przestudzonego
6 żółtek
45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
6 łyżek cukru
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej

Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja*). Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny).

Masa makowa:

500 g maku
170 g jasnego brązowego cukru
100 g rodzynków lub sułtanków
50 g orzechów włoskich, posiekanych
3 łyżki miodu
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
6 białek

Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.

/Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.

Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.

Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta.
Wykonanie

Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej).

Nie jest konieczne pozostawianie uformowanych makowców do ponownego wyrośnięcia, ale można je odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce.

Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać delikatnie mąką w celu zawinięcia masy.
Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić.

Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem i posypać suchym makiem.

dodane na fotoforum:

betaww

betaww 2015-01-03

Same pysznosci ....Wlasnie piję mleko.........ale bedzie pysznie....****

awwwi

awwwi 2015-01-03

prezentuje się pysznie,i pomysł świetny,bo ciasto świeże!pozdrawiam

jonna

jonna 2015-01-03

Szczęścia ,zdrowia w Nowym Roku!!!! Świetny pomysł, jak się ma odpowiedniej wielkości zamrażarkę......Świetnie wygląda ten makowiec.....

halinag

halinag 2015-01-03

Sprytnie Lidziu..kroisz i zamrażasz super...dobrze wiedzieć...wygląda przepysznie...pozdrawiam:))

jmania

jmania 2015-01-03

Wygląda świetnie, ja dałam za mało papieru do owinięcia i trochę się rozpłaszczył, ale smakowo był dobry

violinka

violinka 2015-01-03

Robię wg. tego przepisu ale zamrażam w całości i też jest super pozdrawiam wieczorowo

niusia1

niusia1 2015-01-03

zaradna gospodyni!

malako

malako 2015-01-03

fajnie napisany przepis nie może się nie udać:))

izolden

izolden 2015-01-03

Ja też dziś upiekłam jabłecznik bo w święta mnie niestety nie było...buziolki.

kris13

kris13 2015-01-03

..ja zamroziłam z makiem i sernik ;))

yanisia

yanisia 2015-01-03

Pyszniuśki a jaki piękny:) powiedz mi Kochana jak Ty to robisz że nie popękał Ci,jest taki boski:)
Mój wyszedł też bardzo smaczny,poszło wszystko ale kurde mi popękał...raz bardziej a raz mniej.A marzy mi się taki nie popękany:)
Pozdrówka:)

ewaiza

ewaiza 2015-01-03

Pieknie Ci wyszedl makowiec

milka69

milka69 2015-01-03

Uwielbiam.

bogna87

bogna87 2015-01-03

Taki sam jak piecze moja mama....

oliwkaa

oliwkaa 2015-01-04

Pieknie Ci wyszedł ten makowiec....Kiedyś robiłam i nie jest to takie straszne do wykonania jak sie większości z nas wydaje ....

kukura

kukura 2015-01-04

Też lubię tak po świętach bo w święta taki mało atrakcyjny sie wydaje zawsze ;)

anet36

anet36 2015-01-04

Bardzo smaczny makowiec...
Lidziu Wszystkiego Dobrego W Nowym 2015 Roku,pozdrawiam serdecznie

yanisia

yanisia 2015-01-04

Pozdrawiam i posyłam serdeczności w Nowym Roku:)

oliwkaa

oliwkaa 2015-01-04

re:
Ja sterylizowałam w czerwcu mamę Inki która jeszcze miała pokarm....to była wielka pomyłka,ze weterynarz pozwolił w takim czasie na sterylizacje kotki. Dlatego boje się cierpienia tej drugiej ale z innej strony patrząc ta koteczka nie karmi,jest zdrowa i młodziutka więc wszystko powinno być dobrze. Tak sądzę i w to wierzę...

anita591

anita591 2015-01-04

Niech miłość szczecie i pokój
Bedzie z wami przez cały rok
A pogoda ducha i wielka obfitość
Bedzie waszym udziałem.

alkaa

alkaa 2015-01-04

Mój się skończył więc chętnie się poczęstuję....piękny wyszedł...

izolden

izolden 2015-01-04

Cieplutko pozdrawiam:-)

maria10

maria10 2015-01-04

....doskonale upieczony.... uwielbiam makowiec.... świetna myśl z tym zamrażaniem ..... pozdrawiam Cię Lidziu bardzo gorąco:)))))

bea73

bea73 2015-01-04

ja dopiero dzisiaj zaczynam nowy rok na garnku... a więc wszystkiego co dobre w tym Nowym 2015 Roku!!!!

lanta21

lanta21 2016-10-27

super

dodaj komentarz

kolejne >