po upieczeniu,ostygnięciu,kroję na porcje i zamrażam,teraz mam jak znalazł :)
Ciasto drożdżowe na 3 strucle:
3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
180 ml letniego mleka
150 g masła, roztopionego i przestudzonego
6 żółtek
45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
6 łyżek cukru
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja*). Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny).
Masa makowa:
500 g maku
170 g jasnego brązowego cukru
100 g rodzynków lub sułtanków
50 g orzechów włoskich, posiekanych
3 łyżki miodu
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
6 białek
Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
/Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.
Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.
Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta.
Wykonanie
Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej).
Nie jest konieczne pozostawianie uformowanych makowców do ponownego wyrośnięcia, ale można je odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce.
Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać delikatnie mąką w celu zawinięcia masy.
Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić.
Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem i posypać suchym makiem.
dodane na fotoforum:
awwwi 2015-01-03
prezentuje się pysznie,i pomysł świetny,bo ciasto świeże!pozdrawiam
jonna 2015-01-03
Szczęścia ,zdrowia w Nowym Roku!!!! Świetny pomysł, jak się ma odpowiedniej wielkości zamrażarkę......Świetnie wygląda ten makowiec.....
halinag 2015-01-03
Sprytnie Lidziu..kroisz i zamrażasz super...dobrze wiedzieć...wygląda przepysznie...pozdrawiam:))
jmania 2015-01-03
Wygląda świetnie, ja dałam za mało papieru do owinięcia i trochę się rozpłaszczył, ale smakowo był dobry
violinka 2015-01-03
Robię wg. tego przepisu ale zamrażam w całości i też jest super pozdrawiam wieczorowo
yanisia 2015-01-03
Pyszniuśki a jaki piękny:) powiedz mi Kochana jak Ty to robisz że nie popękał Ci,jest taki boski:)
Mój wyszedł też bardzo smaczny,poszło wszystko ale kurde mi popękał...raz bardziej a raz mniej.A marzy mi się taki nie popękany:)
Pozdrówka:)
oliwkaa 2015-01-04
Pieknie Ci wyszedł ten makowiec....Kiedyś robiłam i nie jest to takie straszne do wykonania jak sie większości z nas wydaje ....
anet36 2015-01-04
Bardzo smaczny makowiec...
Lidziu Wszystkiego Dobrego W Nowym 2015 Roku,pozdrawiam serdecznie
oliwkaa 2015-01-04
re:
Ja sterylizowałam w czerwcu mamę Inki która jeszcze miała pokarm....to była wielka pomyłka,ze weterynarz pozwolił w takim czasie na sterylizacje kotki. Dlatego boje się cierpienia tej drugiej ale z innej strony patrząc ta koteczka nie karmi,jest zdrowa i młodziutka więc wszystko powinno być dobrze. Tak sądzę i w to wierzę...
anita591 2015-01-04
Niech miłość szczecie i pokój
Bedzie z wami przez cały rok
A pogoda ducha i wielka obfitość
Bedzie waszym udziałem.
maria10 2015-01-04
....doskonale upieczony.... uwielbiam makowiec.... świetna myśl z tym zamrażaniem ..... pozdrawiam Cię Lidziu bardzo gorąco:)))))
bea73 2015-01-04
ja dopiero dzisiaj zaczynam nowy rok na garnku... a więc wszystkiego co dobre w tym Nowym 2015 Roku!!!!