dżem jabłkowo pigwowo dyniowy ...

dżem jabłkowo pigwowo dyniowy ...

1 kg pigwowca
1 kg dyni
1 kg jabłek
1/2 kg cukru
1-2 galaretki pomarańczowe


Pigwę obieramy ,(skórek nie wyrzucamy) usuwamy gniazda nasienne,kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka. Zasypujemy 1/2 kg cukru. Mieszamy i zostawiamy, aby puścił sok ( ok. 15 minut ). Zagotowujemy około 15 minut.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do gotującej się pigwy, gotujemy około 15 minut.
Obieramy dynię, ścieramy na tarce. Dodajemy do garnka, wszystko razem gotujemy ok. 40-50 minut, mieszając,skórki z pigwy zawiązać w gazę i włożyć do garnka,żeby gotowały się razem ze wszystkim.
Na koniec dodajemy galaretkę pomarańczową. Chwilę gotujemy.
Jeżeli nie chcemy go za pasteryzować to w słoiki wyparzone w wysokiej temperaturze w piekarniku wkładamy gorący dżem. Zakręcamy i przykrywamy ręcznikiem. Zostawiamy do wystygnięcia.
jeśli pasteryzujemy to 15 min.

dodane na fotoforum:

astra40

astra40 2014-11-20

Na pewno pyszny:) Nie jadłam jeszcze takiego smakołyku:)

margoll

margoll 2014-11-20

Takiego zestawienia nie jadłam - pewnie smakowity:)

maggi1

maggi1 2014-11-20

Na zimę jak znalazł :)

maggi1

maggi1 2014-11-20

re:ważne ,że zaczynasz,powodzenia :)

maria10

maria10 2014-11-20

.... na pewno jest wspaniały..... ja teraz jak będę robiła to z pigwowca tylko wyrzucę pestki a resztę owocu zmiele w maszynce ... skórka jest zdrowa więc powinno się ją dać do dżemu.... a po co dajesz galaretkę czy ona jest potrzebna dla zapachu czy po to aby dżem był bardziej sztywny???? .... ja do wydrążonych pestek i środków pigwowca dodaję trochę wody i też je gotuję a później przecedzam i dodaję do dżemu bardziej wiąże dżem..... taki dżem na pewno jest pyszny... pozdrawiam Cię Liduś bardzo gorąco i życzę miłego wieczoru:)))))))

niusia1

niusia1 2014-11-20

a Lidka nadal zapasy pyszne robi- to się chwali!

stif56

stif56 2014-11-20

Przepis podałem mojej połówce.......bo ja się nie nadaję do robienia takich smakołyków

anad60

anad60 2014-11-20

Lidziu u Ciebie to wszystko pyszne :))

xenon

xenon 2014-11-20

Mi wyszedł trochę inny, ale skórek nie wyrzucałem , a resztę w/g oka i bez galaretki, ale smak.....Poezja...
I to dzięki Tobie , bo miałem sam z pigwowca robić, ale mnie zainspirowałaś i dzięki Ci za to :)

maria10

maria10 2014-11-20

.... re.: a ja gdzieś wyczytałam, że w pestkach znajdują się pektyny wzmacniające serce.... od dziecka pijamy soki z herbatą, w których są pestki i do dziś dnia czujemy się świetnie a rodzice dożyli sędziwego wieku... jednak nie będę się upierać bo na 100 % nie jestem pewna.. ale takiego jak Ty robisz nigdy nie robiłam.... w przyszłym roku wypróbuję bo w tym już nie mam owoców:)))))))

lisek52

lisek52 2014-11-21

Pyszniutki dżemik.

violinka

violinka 2014-11-21

Mniam pysznie i zdrowo

atrami

atrami 2014-11-21

A Ty jeszcze chomikujesz? :)

alkaa

alkaa 2014-11-21

zawsze robiłam pigwę samą i używałam do modrej kapusty-w tym roku nie było pigwy..

jozefek

jozefek 2014-11-22

Dziękujemy za nowy przepis. Obiecujemy wypróbować.

dodaj komentarz

kolejne >