uffff...

uffff...

przy sobocie ,po robocie :)

powidła śliwkowe,same robią się ...
3 kg śliwek wydrylowanych
0,5 kg cukru
3 łyżki octu

śliwki zasypać cukrem plus ocet zostawić na 24 godziny.
smażyć 3-4 godziny na wolnym ogniu nie ruszając

nie wolno mieszać!

po upływie czasu smażenia zamieszać ,można zmiksować, gorące nakładać do słoiczków ...

pycha !!! polecam,robią się same ...;)))

(dzisiaj zrobiłam z podwójnej porcji )

dodane na fotoforum:

danka1

danka1 2014-09-06

Tak same hi hi

siaska

siaska 2014-09-06

Ciekawi mnie po co ten ocet?

lulka1

lulka1 2014-09-06

potwierdzam :) ..ja jedną porcję już mam w słoikach jutro kolejne 3 kg do przerobienia ..
..octu w ogóle nie czuć , powidła mają gęstą konsystencję i świetnie przechowują się o ile ktoś ich szybko nie pochłonie ,w tamtym roku zrobiłam za mało :)

kris13

kris13 2014-09-06

..ocet jest do utrzymania koloru śliwek ;):))

lukaszo

lukaszo 2014-09-06

Kurcze znow coś fajnego ,,,,,, powiodła lubię , a czy można je z innymi owocami zmieszać i tak samo zrobić, chyba sprobuje sliwki mam.....

siaska

siaska 2014-09-07

Dziękuję za odpowiedź i za miłe komentarze :)

bea73

bea73 2014-09-07

pyszności....

zuza99

zuza99 2014-09-07

Czy nie przypala sie?
Super patent.

jozefek

jozefek 2014-09-07

Już mi ślinka cieknie:)))

bogra

bogra 2014-09-07

Lidziu, to i ja zrobię. Tobie wierzę.Mówiła mi koleżanka ,że słyszała o takim przepisie ,ale nie odważyła się zrobić.Pozdrawiam.

jokam

jokam 2014-09-07

brawo !!

jolanka

jolanka 2014-09-07

takich nie robiłam .......
a powidła bardzo lubię :::)))

jonna

jonna 2014-09-07

Tyle bym nie robiła , bo i dla kogo?...Ale ze 4 słoiki, by się przydały......

kirena

kirena 2014-09-08

Nie przypalą się bez mieszania....Wypróbuję,z octem nie robiłam:)

isia2

isia2 2014-09-08

ciekawie mnie własnie, dlaczego nie mieszkac, jakie mobyc uzasadnienie?

dodaj komentarz

kolejne >