przy sobocie ,po robocie :)
powidła śliwkowe,same robią się ...
3 kg śliwek wydrylowanych
0,5 kg cukru
3 łyżki octu
śliwki zasypać cukrem plus ocet zostawić na 24 godziny.
smażyć 3-4 godziny na wolnym ogniu nie ruszając
nie wolno mieszać!
po upływie czasu smażenia zamieszać ,można zmiksować, gorące nakładać do słoiczków ...
pycha !!! polecam,robią się same ...;)))
(dzisiaj zrobiłam z podwójnej porcji )
dodane na fotoforum:
danka1 2014-09-06
Tak same hi hi
lulka1 2014-09-06
potwierdzam :) ..ja jedną porcję już mam w słoikach jutro kolejne 3 kg do przerobienia ..
..octu w ogóle nie czuć , powidła mają gęstą konsystencję i świetnie przechowują się o ile ktoś ich szybko nie pochłonie ,w tamtym roku zrobiłam za mało :)
lukaszo 2014-09-06
Kurcze znow coś fajnego ,,,,,, powiodła lubię , a czy można je z innymi owocami zmieszać i tak samo zrobić, chyba sprobuje sliwki mam.....
bogra 2014-09-07
Lidziu, to i ja zrobię. Tobie wierzę.Mówiła mi koleżanka ,że słyszała o takim przepisie ,ale nie odważyła się zrobić.Pozdrawiam.