deszcz pada, więc coś na ząb poczyniłam,szybciutko i pysznie :)
Rogaliki półfrancuskie
3 szkl. mąki
250 g margaryny
1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 18%-dałam jogurt naturalny
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
dowolne nadzienie
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.Blat/stolnicę oprószyć mąką.Ciasto [ połowę ciasta] rozwałkować tak, aby można było wyciąć koło o średnicy 32 cm . Koło przeciąć na połowę. Każdą połowę przecinać na połowę, aż wyjdzie 16 równych trójkątów. Każdy trójkąt posmarować nadzieniem i zwijać począwszy od podstawy trójkąta. Tak samo zrobić z resztą ciasta. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć rogaliki na blasze. Rogaliki piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż do uzyskania złotego koloru. Wystudzone rogaliki dowolnie udekorować, np.posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać rozpuszczoną czekoladą.
dodane na fotoforum:
niusia1 2014-09-02
dawno ich nie piekłam aż mnie ochota naszła;u mnie wreszcie padać przestało,może prognozy się spełnia i jutro będzie wreszcie można wyjść z domu;pogodnego jutra Lidko!
ania03 2014-09-03
Oj cudności...ja też ja siedzę w chacie to coś wiecznie poczyniam:)hihi..
violinka 2014-09-03
mniammmmmmm
bea73 2014-09-03
przyślij mi jedną:))) taką cieplutką!
przyjemnego dnia ... cieplutko pozdrawiam :))
atrami 2014-09-03
podsyłam słoneczko ode mnie! :) świeci od kilku godzin...
w zamian częstuję się rogalikiem :))