jabłecznik z budyniem ...

jabłecznik z budyniem ...

teraz do piekarnika ...
50dkg mąki tortowej
- 25dkg masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko + 2 żółtka
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka starta z cytryny lub inny zapach
- 1 kg jabłek
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 3 łyżki cukru do budyniu
- 750 ml mleka

Mąkę, cukier puder ,proszek do pieczenia, zimne masło, łączymy palcami , na kształt kruszonki. Dodajemy jajko, żółtka, jogurt i skórkę cytrynową, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3), wkładamy do woreczków i kładziemy do zamrażarki na 2 godziny. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozprowadzamy palcami na blaszkę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C na ok. 15 minut – podpiekamy spód ciasta. W międzyczasie z 750ml mleka, 2 opakowań budyniu i 3 łyżek cukru gotujemy budyń, obieramy jabłka, wydrążamy ogryzki i kroimy w ósemki. Wyjmujemy podpieczony spód, układamy pokrojone jabłka. Na jabłka wykładamy gorący budyń, na wierzch skubiemy palcami drugą część ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 45-50 minut. Gorące posypujemy cukrem pudrem.

dodane na fotoforum:

ewa04

ewa04 2014-08-01

Pyszniutko:))

kukura

kukura 2014-08-01

Czekam aż się zarumieni ;)

anad60

anad60 2014-08-01

będzie pyszny !!!

jolanka

jolanka 2014-08-11

muszę wypróbować :::))))

dodaj komentarz

kolejne >