550 g mąki pszennej (dałam 650+ mąka z pełnego przemiału ) + mąka do podsypywania
20 g świeżych drożdży
150 ml letniego mleka
100 ml letniej wody
1 całe duże jajko
30 g miękkiego masła lub stopić
1 łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
z drożdży ,cukru, 2 łyżek mąki + 1/4 szkl.letniego mleka zrobić rozczyn,odstawić ,żeby wyrósł ...do mąki dodać resztę mleka,wodę ,jajko ,sól,roztopione masło,wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto ,odstawić ,żeby wyrosło ok.1 godz. po czym odgazować ciasto-przemieszać ,wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę ,uformować wałek,pokroić na 10-12 części,w dłoniach formować okrągłe bułki,układać na blasze wyłożonej papierem ,odstawić do wyrośnięcia na 30 min. przed włożeniem do piekarnika tępym końcem noża zrobić przedziałek ,włożyć do nagrzanego piekarnika 180st. piec 25-30 min.
mocarz 2014-07-10
Lidziu a Ty zawsze na obrotach :) ADHD masz??
soczki serki bułki i inne pyszności :)
secza 2014-07-10
AdHd .. co za wariat to się nazywa goraca krew i spryt a co ma spać?? moze i książki czytac... albo co najgorsze na kijki chodzic.. super bułeczki i podziwiam za aktywność w życiu:).. i jakie gładziutkie:)
maria10 2014-07-11
....ale świetnie wyrobione i wyrośnięte..... same wspaniałości masz tu Lidziu:)))))