bułki z przedziałkiem ...

bułki z przedziałkiem ...

550 g mąki pszennej (dałam 650+ mąka z pełnego przemiału ) + mąka do podsypywania
20 g świeżych drożdży
150 ml letniego mleka
100 ml letniej wody
1 całe duże jajko
30 g miękkiego masła lub stopić
1 łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
z drożdży ,cukru, 2 łyżek mąki + 1/4 szkl.letniego mleka zrobić rozczyn,odstawić ,żeby wyrósł ...do mąki dodać resztę mleka,wodę ,jajko ,sól,roztopione masło,wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto ,odstawić ,żeby wyrosło ok.1 godz. po czym odgazować ciasto-przemieszać ,wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę ,uformować wałek,pokroić na 10-12 części,w dłoniach formować okrągłe bułki,układać na blasze wyłożonej papierem ,odstawić do wyrośnięcia na 30 min. przed włożeniem do piekarnika tępym końcem noża zrobić przedziałek ,włożyć do nagrzanego piekarnika 180st. piec 25-30 min.

mocarz

mocarz 2014-07-10

Lidziu a Ty zawsze na obrotach :) ADHD masz??
soczki serki bułki i inne pyszności :)

secza

secza 2014-07-10

AdHd .. co za wariat to się nazywa goraca krew i spryt a co ma spać?? moze i książki czytac... albo co najgorsze na kijki chodzic.. super bułeczki i podziwiam za aktywność w życiu:).. i jakie gładziutkie:)

lidia23

lidia23 2014-07-10

ależ Ty zdolna jesteś:)
podziwiam!

jokam

jokam 2014-07-10

świetne !

anetka

anetka 2014-07-10

oj musze zrobic

berblak

berblak 2014-07-10

Muszę koniecznie wypróbować ten przepis.
Pozdrawiam.

kris13

kris13 2014-07-10

;):)))))

maria10

maria10 2014-07-11

....ale świetnie wyrobione i wyrośnięte..... same wspaniałości masz tu Lidziu:)))))

pentom

pentom 2014-07-11

Czyli tzw. "dupki" ;ppp

achach5

achach5 2014-07-11

łapki całuję ;)
dziś je zrobię ....już się nie mogę doczekać....

dodaj komentarz

kolejne >