jeszcze gorące ...:)
500 gr mąki pszennej 500 lub 550
0,5 szklanki mleka-letniego
(5dkg drożdży 0,5 łyżki cukru ,1 łyżka mąki i 1/4 szl mleka-zrobić rozczyn)
60 gr.margaryny lub masła- roztopić
4 łyżki cukru
szczypta soli
1 cale jajko +3 żółtka
300 ml jagód wymieszać z łyżką cukru+łyżka bułki tartej
jajko i żółtka ubić z cukrem ,dodać wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki, wyrobić ciasto,pozostawić do wyrośnięcia,po wyrośnięciu ciasto podzielić na ok 20 części,do każdej części ciasta włożyć łyżeczkę jagód...i uformować w reku bułeczkę,położyć na blaszce żeby troszkę podrosły, posmarować rozmąconym jajkiem
piec ok .20 min . 180 stopni ...
dodane na fotoforum:
maria10 2014-07-01
...... duże brawa dla Ciebie i podziwiam Twoją pracowitość..... przepis zapisałam..... dziękuję Ci za niego....:)))))