delikatne i bardzo smaczne ciasto ,przepis atrami
-4 jaja
-1 szklanka mąki tortowej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 szklanka cukru (dałam 3/4 szkl.)
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-ok. 0,5 litra śmietany 18%
-1 kg truskawek
-3 galaretki truskawkowe
Ubić pianę z białek i cukru, dodać żółtka, mąkę z proszkiem i wymieszać. Wylać do tortownicy z odpinanym bokiem. Piec ok. 40 min. w temp 180st. Gorący biszkopt przekroić na pół i na gorący wyłożyć śmietanę. Przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Na ostudzone ciasto ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką (3 galaretki na 1 l wody).
Smacznego !
dodane na fotoforum:
iwaaa 2014-06-15
to dla odmiany ja sobie ciachnę tego cudnego truskawkowego :)re;nie ma już morelowego smarowidła,musiało być brzoskwiniowe + galaretka,i fajnie ożywiło ciasto ,miłego popołudnia
jokam 2014-06-15
hmmm...
bo ono jest rewelacyjne...
my, nie przepadający z słodkościami, wrąbaliśmy już takie dwa...
bachaa 2014-06-15
re: kiedyś już się pojawiały te grzyby u nas, w tym miejscu, w którym urosły, rosła kiedyś jabłonka. Jak przeczytałam w necie, smardze często lubią rosnąć w starych, opuszczonych sadach. Grzybnia w ziemi była, pewnie uśpiona, a tegoroczne warunki pogodowe widocznie im sprzyjały ;p
jan53 2014-06-15
No tak, moda na "truskawkowce", taki czas, u mnie też obrodziły.
Pozdrawiam, miłego wieczoru.
izolden 2014-06-15
Baardzo chętnie kawałeczek skosztuję....hihi.
Cieplutko pozdrawiam i życzę milutkiego wieczorku a w poniedziałek dużo słoneczka :-)