czas przetworów uważam za rozpoczęty ...

czas przetworów uważam za rozpoczęty ...

miodek z mniszka lekarskiego


500 kwiatów mniszka lekarskiego (bez łodyżek)
1kg cukru
1l wody
2 cytryny

Miodek z mniszka lekarskiego to syrop, przygotowany poprzez proces gotowania kwiatów, łączenia go z cukrem oraz sokiem z cytryny.

kwiatki włożyć do garnka i zalać litrem wody, na jak najmniejszym ogniu, pod przykryciem, gotować całość około 3 godziny,odstawić do wystygnięcia, po upływie ok. 24 godzin, dokładnie odciskamy kwiaty: można to zrobić, owijając je w czystą gazę i wykręcając ją, by wycisnąć pozostałe w kwiatach mniszka dosyć duże ilości soku , dodać kilogram cukru, wymieszać, postawić na kuchence i nadal mieszając doprowadzić do wrzenia. Przez 2-3 godziny, gotować sok bez przykrycia – bo dzięki temu nadmiar wody odparuje, a sok zgęstnieje. Cytryny wyszorować dokładnie i sparzyć wodą, pokroić razem ze skórką na plastry i włożyć je do syropu mniszkowego. Gotować, aż powstanie piana, która zasygnalizuje, że miodek z mniszka lekarskiego jest już gotowy, by przelać go do wyparzonych słoiczków. Słoiki wystarczy potem zakręcić i ustawić do góry dnem. Miodek jest już gotowy – bez pasteryzowania,polecam :)

Syrop ma właściwości oczyszczające, szczególnie dotyczy to wątroby i woreczka żółciowego. Przypisuje się mu także działanie przeciwkaszlowe. Zawiera interferon, który powoduje wzrost odporności.

dodane na fotoforum:

wiolusk

wiolusk 2014-04-26

Nigdy nie probowalam, jak to smakuje??

malako

malako 2014-04-26

świetna sprawa :))

pentom

pentom 2014-04-26

Kiedyś Mama robiła .. smaczny był ...
A do tego faktycznie leczniczy ..

danutaw

danutaw 2014-04-26

...super sprawa..:)
Pozdrawiam, pięknej soboty Ci życzę :)))

isia2

isia2 2014-04-26

to naprawę chodzi o pospolity mlecz??? u nas w domu nigdy się czegos takiego nie robiło, szkoda, że tka poźno wpadłam na ten rpzepis bo u nas już przekwitły, zostały dmuchawce

emmi1

emmi1 2014-04-26

oooo?

iwaaa

iwaaa 2014-04-26

no wiem ,że samo zdrowie,,ale trochę to pracochłonne :P,w razie "Wu" chyba zapukam do Ciebie po prośbie :D,miłego dnia!

choco13

choco13 2014-04-26

Super sprawa!

kukura

kukura 2014-04-26

Robię co roku ale mój jest bardziej słomkowy. Potwierdzam właściwości lecznicze.U mnie pochmurno i mniszek zamknięty poczekam na słonko i też biorę się za gotowanie.Mój wlewam w butelki po małych sokach marchwiowych ;)

astra40

astra40 2014-04-26

super przepis! Skoro leczniczy, to chyba zrobię:)

bea73

bea73 2014-04-26

za oknem u nas szaro, ale życzę słoneczka i udanej soboty... pozdrawiam...

pola6

pola6 2014-04-26

Robiłam go kiedy moje wnuczęta były małe, jest świetny w smaku i ma właściwości lecznicze.

jmania

jmania 2014-04-26

słyszałam o jego właściwościach ale nigdy nie robiłam; pozdrawiam i miłej soboty życzę

bunio

bunio 2014-04-26

i już po witaminach......... cały proces gotowania zbyt długi aby się tam uchowało coś zdrowego.......... sorry ale to tylko moje zdanie:-)

hancia

hancia 2014-04-26

Super syrop na zimę od kaszlu :) pozdrawiam

ala15

ala15 2014-04-26

Robiłam w zeszłym roku poraz pierwszy ale mój tez maił kolor słomkowy.A mam pytanie czy od cytryny nie be3dzie gorzkawy.

izolden

izolden 2014-04-26

Super sprawa na kaszel,przeziębienie;

Miłego sobotniego wieczorku życzę !!!

rozella

rozella 2014-04-26

A ja czekam na miodek od naszych pszczółek :)))
Z mniszka taki jak Twój mam jeszcze od zeszłego roku.
Też jest pychota :)))

jolanka

jolanka 2014-04-27

długo trzeba gotować ,,,,
ma sporo właściwości ::)))

kris13

kris13 2014-04-27

mam przepis ale nie robiłam......................

ewa04

ewa04 2014-04-28

A w jakich ilościach się go popija??Pewnie łyżkami??

secza

secza 2014-04-29

o tym była gadka ostatnio na polu u nas ale mówili ze to mód:) a to syrop:)

pinecha

pinecha 2014-05-06

też już zacząłem, produkcję :-)

halinag

halinag 2014-05-11

I znowu w tym roku przegapiłam zakwitły tak na krótko i od razu dmuchawce:))

dodaj komentarz

kolejne >