zostały z obiadu...

zostały z obiadu...

kotlety z soczewicy czerwonej
zrobiłam z połowy porcji -wyszło 8 szt.

2 szklanki czerwonej soczewicy (biorę czerwoną, bo nie trzeba jej uprzednio namaczać, ale można wziąć każdą soczewicę, tyle, że inne musimy namoczyć)
1 cebula
1-2 łyżki natki pietruszki
2 całe jajka
6-10dkg żółtego sera
1 duży ząbek czosnku
przyprawy
- sól, pieprz, zioła, czerwona papryka (słodka lub pikantna)
ok. 1 szklanka (o poj. 200 ml) otrąb np. pszennych (ilość zależy od konsystencji masy)
panierka –według uznania: bułka tarta, mąka pełnoziarnista, mąka zwykła, otręby, płatki kukurydziane ,do panierki można dodać ulubione przyprawy
soczewicę ugotować wg,przepisu na opakowaniu
Cebulę pokroić w kostkę ,zeszklić ,pietruszkę posiekać,ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach ...

Ostudzoną soczewicę przekładam do miski, dodaję cebulę, natkę pietruszki, jajka, żółty ser, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy ...wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły, a przyprawy rozprowadziły się równomiernie w całej masie.

Jeśli trzeba doprawiam do smaku, a jeśli masa jest za rzadka, dodaję otręby. Raz jeszcze mieszam i z gotowej masy formuję kotleciki:
- jeśli mają być panierowane: to zwilżonymi wodą dłońmi nabieram porcję masy, formuję kotleciki, po czym panieruję w mące. Do panierki najchętniej biorę mąkę pełnoziarnistą, a jeśli mam w domu, to żytnią.
- jeśli bez panierki: zostawiam jak jest i po prostu tę masę kładę łyżką na rozgrzaną patelnię (z tłuszczem lub bez) i smażę z obu stron na złocisty kolor. Jeśli bez tłuszczu, warto mieć patelnię umożliwiającą takie smażenie np. teflonową

W każdej z w/w wersji kotlety smażę na rozgrzanej patelni z obu stron na złocisty kolor , podaję z takimi dodatkami, z jakimi podawałabym kotlety mięsne –ryż, ziemniaki, surówka, jarzynka… Świetnie smakują z sosem czosnkowym.
dzisiaj podałam z ryżem w ziołach....
Smacznego:)

dodane na fotoforum:

anita591

anita591 2014-01-22

Nasza zima biała
chustą się odziała.
Idzie, idzie do nas w gości
w srebrnych blaskach cała! pozdrawiam miło

jerry61

jerry61 2014-01-22

Podrzuć przepis.Trzeba zobaczyć czy to dobre

tebojan

tebojan 2014-01-22

Hehehe, nie było chętnych?... A żyją jeszcze?

anad60

anad60 2014-01-22

aha...po witaminkach coś konkretnego ;)

jan53

jan53 2014-01-22

Dzięki za przepis.
Miłego wieczoru.

astra40

astra40 2014-01-22

pyszne:) przepis już skopiowałam, muszę koniecznie zrobić, bo mąż uwielbia:)

anulkaz

anulkaz 2014-01-22

Super, chętnie wypróbuję przepis:)

alisha

alisha 2014-01-22

Świetne

krycha2

krycha2 2014-01-22

Zapewne smaczne...trochę "zabawy" ale się opłaca...

kukura

kukura 2014-01-22

Wyglądają na mięsne...dała bym się skusić ;)

pola6

pola6 2014-01-22

Wyglądają bardzo apetycznie i chociaż takich nigdy nie jadłam, skopiowałam przepis i spróbuję przygotować.

alkaa

alkaa 2014-01-22

lubię soczewicę...ale kotletów jeszcze nie robiłam...dzięki za przepis Lidko...

maria10

maria10 2014-01-23

..... chciałam sobie skopiować ale coś porobili, że nie mogę ..... a że jest to dobre danie to będę musiała sobie odpisać....:))))

ezbro7

ezbro7 2014-01-23

zachęciłaś mnie do spróbowania tego przepisu!!!Pozdrawiam serdecznie!

danutaw

danutaw 2014-01-23

...może się skuszę na takie kotlety...,
co prawda inne ale czuję ,że smaczne...:)
Pozdrawiam cieplutko :)
Milutkiego dnia Ci życzę...:)

tomeksc

tomeksc 2014-01-23

to cos dla mnie, pewnie byly pyszne

stasia8

stasia8 2014-01-23

Nigdy czegoś takiego nie jadłam...nie mam pojęcia jak mogą smakować...

kimeraj

kimeraj 2014-01-23

Ja jak Bożenka - nie mam pojęcia jak smakują.....

dodaj komentarz

kolejne >