pomidorowy zawrót głowy ;)))

pomidorowy zawrót głowy ;)))

Do robienia przetworów kupiłam pomidory z gatunku LIMA, bo są bardzo mięsiste i mają stosunkowo niewiele soku, choć w trakcie gotowania wytworzy się go wystarczająca ilość,są teraz stosunkowo tanie ...kupiłam 12 kg ,od rana praca wre i pomidorowy zapach w całym domu ;)))
pomidory sparzyć,obrać ze skórki,ułożyć w słoikach,dodać świeżą bazylię,oregano,tymianek,1-2 ząbki czosnku,1łyżeczka soli,1 łyżka oleju,pieprz mielony ,zalać wodą ,zakręcić słoiki ,pasteryzować 40 min.

przepis jest stary ,wypróbowany ,polecam :)))

dodane na fotoforum:

oliwkaa

oliwkaa 2013-09-19

a co potem z nich robisz ???
dziękuje za zyczenia dla córki ;0)))

oliwkaa

oliwkaa 2013-09-19

re:
aha ...no jak po imprezce super sprawa to trzeba koniecznie robić !!!

anetka

anetka 2013-09-19

tak ja do nastepnego tyg w domku :) i na weekend was opuszcze

jmania

jmania 2013-09-19

koniecznie będę musiała skorzystać z tego przepisu

alkaa

alkaa 2013-09-19

ale mnie kusi by je zrobić...

jonna

jonna 2013-09-19

Polikwidowałam już wszystkie słoiki, nie będzie przetworów.....

stasia8

stasia8 2013-09-21

Ciekawe nigdy tak nie robiłam...

pinecha

pinecha 2013-09-23

... przepis do ulubionych ;-)

prelud

prelud 2014-02-03

Robię podobnie, tylko zalewam przecierem z pomidorów własnej roboty:)

dodaj komentarz

kolejne >