będą powidła...
przepis od Halinki halinag
3 kg śliwek wydrylowanych
0,5 kg cukru
3 łyżki octu
śliwki zasypać cukrem plus ocet zostawić na 24 godziny.
smażyć 3-4 godziny na wolnym ogniu nie ruszając
nie wolno mieszać!
po upływie czasu smażenia zamieszać ,można zmiksować, gorące nakładać do słoiczków ...
ewa04 2013-09-05
Ja wczoraj robiłam podobnie,z tych składników smażyłam bez dotykania 3 godziny a następnie pół godziny z mieszaniem,można dosłodzić .Pyyyszne,pozdrawiam:)
lulka1 2013-09-05
robiłam je są rewelacyjne ..ja dodatkowo zblendowałm je i jeszcze chwilkę podgotowałam :)
jadtan 2013-09-05
Ciekawe... ja smażyłam normalnie bez octu.... ale czasem dodaję jeszcze łyżkę kakao i pół czekolady... wychodzi pyszna czekokonfiturka śliwkowa .... mniam :)
berblak 2013-09-06
oooj! już mam smak na domowego piernika z takimi powidłami...
Pozdrawiam, dobrego dnia Lidziu!
jankewa 2013-09-06
pyszy zapasik się szykuje na zimę :-))
Pozdrowionka i miłej reszty dnia życzę :-)