zapasy poczynione ,zima nam nie straszna :)))
zrobiłam z podwójnej porcji ...
w galerii jest przepis ale podaję jeszcze raz na prośbę ...
Składniki:
- 2-3 duże garście kwiatostanów lipy
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
- 1 duża cytryna lub 10g kwasku cytrynowego
1.Gotujemy syrop, dodajemy cytrynę ,wcześniej sparzoną i pokrojoną w plastry lub po prostu kwasek cytrynowy
2.Gorącym syropem zalewamy kwiatostany lipy.
3. Odstawiamy na 2 dni - mieszamy delikatnie raz dziennie.
4. Po dwóch dniach syrop zlewamy i doprowadzamy do wrzenia.
5. Gorącym syropem napełniamy butelki, zakręcamy i gotowe.
dodane na fotoforum:
tebojan 2013-07-12
Fajny zapas. Na samym miodzie jednak zimy nie przeżyjesz; to trzeba rozcieńczyć...
yanisia 2013-07-12
No cudna sparwa,ja zawsze suszyłam na herbatę ale nie miałam pijęcia jak zrobić syrop.Może poproszę o przepis? Pozdrawiam Cię ciepło:)
coln21 2013-07-12
no to sie napracowalas....,ale czego sie nie robi dla zdrowia :)
Pozdrawiam i sloneczka na weekend zycze:-))
nokcarg 2013-07-12
Pracy mało przy tym nie było Lidziu....ale efekt.....:)
yanisia 2013-07-12
Bardzo serdecznie dziękuję za przepis:) cieszę się.Pozdrawiam i życze miłego popołudnia:)