Składniki:
- 2-3 duże garście kwiatostanów lipy
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
- 1 duża cytryna lub 10g kwasku cytrynowego
1.Gotujemy syrop, dodajemy cytrynę ,wcześniej sparzoną i pokrojoną w plastry lub po prostu kwasek cytrynowy
2.Gorącym syropem zalewamy kwiatostany lipy.
3. Odstawiamy na 2 dni - mieszamy delikatnie raz dziennie.
4. Po dwóch dniach syrop zlewamy i doprowadzamy do wrzenia.
5. Gorącym syropem napełniamy butelki, zakręcamy i gotowe.
dodane na fotoforum:
maria10 2013-07-09
....bardzo fajny przepis.... chyba trzeba mi będzie sobie taki zrobić.... muszę poszukać lipy:))))
eewaa60 2013-07-11
super...a co do małych ilości owoców, robię też tak z grzybkami, obieram i nawet kilka czy jeden wkładam do woreczka i do zamrażarki, gdy woreczek już przepełniony-marynuję...
tak też trzymam owoce na wieloowocowe dżemy, gdy chłodniej lub więcej wolnego ,odmrażam , zlewam sok i gotuję z cukrem i do butelek a z reszty dżem...