wg.duszko ...
na ciasto:
pół litra wody
płaska łyżeczka soli
porządna łyżka masła
pół kilograma mąki
na farsz:mięso z rosołu ( ok 50-60 dkg kurczaka, ale może byc również wołowina)
2 marchewki , por, kawałek selera naciowego z rosołu
1 duża cebula, 2-3 łyżki oliwy bądź margaryny
sól, pieprz
Pół litra posolonej wody zagotować z łyżką masła. Jak tylko zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i dodawać mąkę, cały czas mieszając drewniana łyżką. Pod koniec może być ciężko, dlatego kiedy ciasto trochę przestygło wyrobiłam je na na stolnicy . Ciasto jest mięciutkie i elastyczne. Po wyrobieniu odłozyłam na bok, żeby sobie odpoczęło przez jakieś 30 minut. W tym czasie zmielić mięso z włoszczyzną. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Wszystkie składniki połączyć, dodać sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.Ciasto dzielimy na kawałki, wałkujemy na blacie oprószonym mąką na grubość 2-3 mm. Wycinamy kółka trochę większe niż na pierogi. (Posłużył mi do tego duży kubek). Nakładamy trochę farszu i zaklejamy brzegi tak, aby wyszedł nam zgrabny pieróg. Tak zaklejone pierogi maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu, aż się ładnie przyrumienią z każdej strony. Podajemy z ulubioną surówką. Zostało mi kilka krążków ciasta więc postanowiłam je nadziać serem typu brie i usmażyłam je w ten sam sposób jak mięsne, podając z żurawiną. Pycha na dwa sposoby, myślę, że można tworzyć inne nadzienia, wszystko zależy od naszej fantazji. Smacznego.
dodane na fotoforum:
azalia2 2012-03-29
Ale smacznie:)
beata3 2012-03-29
.http://www.youtube.com/watch?v=zPVmbQxwHEw
margoll 2012-03-29
Bardzo ciekawy sposób na pyszne,chrupiące pierogi,do tego barszczyk czerwony i niebo w buzi,mniam:)
kot54 2012-03-29
Też wzięłam przepis...wyglądają apetycznie...mniam :))
annorl1 2012-03-29
a jak z mięskiem to mojemu mężowi już smakuje sam opis :D
danka1 2012-03-29
Ciekawe - tak jeszcze nie robiłam
kris13 2012-03-30
takich nie robiłam /od kol. mam przepis na pierogi z makiem i też się je smaży lub piecze/