1 tuszka z królika
30 dag boczku wieprzowego
20-30 dag wątroby wieprzowej
1 cebula
2 jajka
2 bułki kajzerki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
papryka słodka mielona
pieprz ziołowy
5-7 ziaren ziela angielskiego
1 mały liść laurowy
Tuszkę króliczą umyć, podzielić na mniejsze kawałki, dodać boczek i pokrajaną cebulę,ziele,liść, podlać niewielką ilością wody,ja rozpuszczam kostkę -bulion grzybowy, przykryć i dusić. Pod koniec duszenia dodać pokrajaną na małe kawałki watrobę. Naczynie z miękkim mięsem zestawić z ognia, mięso wyjąć i oddzielić od kości. Do sosu włożyć bułki i odstawić do wystudzenia. Zimne mięso razem z bułką przepuścić trzykrotnie przez maszynkę, wbić jajka, dodać przyprawy do smaku, wyrobić. Keksówki wysmarować smalcem ,wysypać tartą bułką,nałożyć masę mięsną,włożyć do nagrzanego piekarnika 180st.piec ok.1 godz.
Zimny można pokroić na porcje ,
zamrozić.
Smacznego!
dodane na fotoforum:
oliwkaa 2012-03-22
Mniam !!! a przepsik można ???
oliwkaa 2012-03-22
Dziękuję :0)
violinka 2012-03-22
mniammmmmmmmmm w przyszlym tyg się szykuję do pieczenia pasztetu pozdrawiam cieplutko
annorl1 2012-03-22
jak pasztet, to ja poprosze po upieczeniu o konkretny kawałek :D
krynia2 2012-03-22
Same rarytasy Lidziu robisz...........jak dostane gdzieś królika to sie pokuszę na taki pasztecik. Ja robię z wieprzowiny w podobnym składzie.........tez jest smaczny..........pozdrawiam.
maria10 2012-03-22
.....ciekawy przepis..... i jak widzę wcale nie jest trudny do zrobienia... miłego wieczoru życzę:)))))