ogórki po meksykańsku :
5 kg ogórków pokroić ,większe na 4 mniejsze na pół -wzdłuż,przesypać 7-8 łyżek soli i odstawić na 4 godz.
po czym odlać słoną wodę i dodać:
16 łyżek oleju
1,20kg cukru
3 szkl.octu
2 główki czosnku-przecisnąć przez praskę
2 płaskie łyżki chili
wymieszać i odstawić na 12 godz.
po czym nakładać do słoiczków i uzupełnić zalewą-zalewy jest dużo,zostanie...
Nie pasteryzować!
pycha :))) polecam ...
dodane na fotoforum:
malako 2011-08-03
Lideczko , wspaniale ogóreczki , robiłam takie tylko kroiłam w plastry , zdaje się że Twoje będą jeszcze lepsze:))
kot54 2011-08-03
Też robię takie same....są przepyszne...
babcia1 2011-08-04
a ja znam taki sposób robienia ale pod nazwą krokodylki właśnie w tej chwili konsumuję .bardzo je lubię...tyle że ja mam przepis na dwa kg i obieram ze skórki..i u mnie na dwa kg jest płaska łyżeczka chili a i tak jest dość mocne..