pieczony boczuś...

pieczony boczuś...

kurcze,niezdrowo,ale smakowicie,do takich dań mam sentyment :)bo tak naprawdę jadam je tylko w święta ,ale czy nie można bez konkretnej przyczyny,po prostu tak...
1 kg surowego boczku bez kości
2 cebule
1,5 główki czosnku
4 gałązki rozmarynu lub suszony
1 łyżka tymianku
2 łyżki majeranku
2 łyżeczki kuminu
5 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka musztardy
5 łyżek białego octu winnego
3/4 szkl.oleju
sól,pieprz
cebula w kostkę,1 główkę czosnku siekamy,tymianek,rozmaryn,majeranek,kumin,ziele,liść,musztardę,ocet,olej ,sól,pieprz-mieszamy razem,boczek nakłuwamy i szprycujemy pokrojonym czosnkiem,który nam pozostał,następnie rozsmarowujemy marynatę na boczek,pozostałą resztą zalewamy i zostawiamy na 4 dni,zamarynowany boczek wkładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego,podlewamy piwem ok.0,33 l
przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na godz.po godzinie obracamy,tak aby boczek zarumienił się ,30-40 min.
rewelacyjnie smakuje z sosem cumberland ,z ćwikłą,dobry na kanapki...
Smacznego !

dodane na fotoforum:

tabea

tabea 2011-01-08

Bedzie pyszny obiadek... ;-) Pozdrawiam !

lunio

lunio 2011-01-08

niezdrowo ,ale zjadłabym bez zastanowienia:)))
Pozdrawiam :)

lilka70

lilka70 2011-01-08

______(¯`v´¯)-MIŁEGO
_____(¯`(●)´¯)-RADOSNEGO
______(_.^._)DNIA ŻYCZĘ ,CIEPLUTKO POZDRAWIAM .

lidia07

lidia07 2011-01-08

:))))))))))))))))

kot54

kot54 2011-01-08

I tu się z Tobą zgadzam, ale to taaaaakie dobre......:))
Udanego popołudnia :)

milli

milli 2011-01-08

ale pychota :))))

malako

malako 2011-01-08

a co tam ja bardzo lubię :))

lisek52

lisek52 2011-01-08

Oj będzie pyszne jedzonko....

beata3

beata3 2011-01-08

smacznego kochana

fuzel

fuzel 2011-01-08

a ja robię boczuś tak:
BOCZEK PIECZONY
1 kg boczku, kilka ząbków czosnku, kminek, majeranek, iść laurowy, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, sól

Boczek natrzyj ze wszystkich stron rozgniecionym czosnkiem z solą, posyp kminkiem, majerankiem, rozkruszonym liściem laurowym, utłuczonymi w moździerzu ziarnami ziela angielskiego i odstaw na noc w chłodne miejsce. Następnie obłóż boczek cebulą, włóż do rękawa do pieczenia i upiecz w piekarniku na rumiano.

wolke1

wolke1 2011-01-08

ojej a ja na diecie jestem!!!buuuuuuuuuuuuuuuuu

ewik1

ewik1 2011-01-08

No będzie kalorycznie bardzo hiihih...

kris13

kris13 2011-01-08

Eee...raz na jakiś czas można "zgrzeszyć"..;):)))

talia14

talia14 2011-01-09

Miłej niedzieli pozdrawiam:))

lidia07

lidia07 2011-01-09

MILEJ NIEDZIELI:)))))


... SIE MA...:)))
¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶__¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
_¶¶WIELKA¶¶¶¶¶¶¶¶____¶¶¶¶
¶¶¶¶¶ORKIESTRA¶¶¶¶____¶¶¶¶
¶¶¶ŚWIĄTECZNEJ¶¶¶¶¶__¶¶¶¶¶
¶¶¶¶¶POMOCY¶¶¶¶¶¶¶¶ _¶¶¶¶¶
_¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
___¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
_____¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
_______¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
aukcje_pl_¶¶¶¶¶¶¶¶
___________¶¶¶¶
____________¶¶
_____________¶ Jestem z Wami !


pozdrawiam LIDKA:))))

dodaj komentarz

kolejne >