Sernik bananowy:
Ciasto:
400g maki
1 kostka masła
8 łyżek cukru
3 lyzki śmietanki słodkiej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku waniliowego
Ciasto dokładnie zagnieść. 3 lyzki ciasta zwinąć w kulkę i zamrozić. Reszta wyłożyć dużą prostokątna formę i pokłóć widelcem.
Masa serowa:
1,5 kg sera (zmielić kilka razy)
100ml śmietanki słodkiej 12%
4 jajka
50g masła (miękkiego ale nie rozpuszczonego)
2 op budyniu śmietankowego (nie gotować)
240g cukru
5-6 łyżek glukozy bananowej (lub tyle samo łyżek suszonych bananów startych na tarce jak do placków ziemniaczanych)
rodzynki
Białka ubić z polowa cukru, schłodzić w lodowce.
Ser wymieszać ze śmietanką, żółtkami i reszta składników, na koniec dodać piane z białek i rodzynki. Mase wyłożyć na ciasto, a na gore zetrzeć (duże oczka) wcześniej zamrożone. Piec w temp 160-170° Bez termoobiegu ok 60-70 minut. Wystygniete ciasto można ozdobic polewa czekoladowa:)
dodane na fotoforum:
olcia31 2009-11-11
Wspaniale wyglada i pewnie smakuje,,,prosz e o przepis...:))Pozdrawiam...
serce07 2009-11-11
super
fiodo46 2009-11-11
no coz smakowicie wyglada jako ktos kto robi wypieki wiem wrecz jestem pzrekonany ze serniczek jest super :))) zapraszam do mnie na ciasto bananowe tez pyszne :)) zapraszam wzystkich :))
violinka 2009-11-11
Wygląda super i napewno tak smakuje pozdro
bambii 2009-11-12
witam milo ;))...wlasnie wyjelam z piekarnika ciemny placek z jablkami ;))...stygnie ale zdarzylam juz zjesc kawaleczek jest przepyszny ;))...pozdrawiam