mniam...

mniam...

Ptysie z bitą śmietaną

maka, 200g
jajka, 5
maslo, 100g
szklanka wody,
szczypta soli,
rama culinesse do ubijania, 200ml
cukier puder, 2 lyzki
smietan fix, 1
Wodę zagotować z masłem. Dodać szczyptę soli. Make przesiać i szybko wsypać do gotującej się masy, energicznie mieszając. Kiedy ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka, zdjąć z ognia i przestudzić. Do masy wbijac po jednym jajku. Najlepiej ucierać mikserem o spiralnych końcówkach. Gotowa masę nabijać do szprycy i wyciskać na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piec ok 15-25 minut w 200° C aż ptysie będą złote. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać śmietan fix. Wystudzone ptysie przekrajać na pól, nadziewać masa śmietanowa. Pysznie smakuje tez z kremem karpatkowym.
2. Gotowe ptysie posypać cukrem pudrem:) Smacznego

dodane na fotoforum:

alusi

alusi 2009-09-13

nie ważne kalorie ;))) biore 2 ptysie.Miłej niedzieli życze.Pozdrawiam

carmel

carmel 2009-09-13

oj rozpieszczasz podniebienia

crist49

crist49 2009-09-17

pozdrawiam słonecznego dnia :):):)

crist49

crist49 2009-09-18

•♥•▬▬▬▬▬▬▬▬ •♥•
Milutkiego całego dnia,
mnóstwa weekendowych
przyjemności i radości...P-P
•♥•▬▬▬▬▬▬▬▬ •♥•

dodaj komentarz

kolejne >