pierogi na grubszym cieście

pierogi na grubszym cieście

CIASTO:,
400g maki,
4 jajka,
lyzeczka soli,
2 lyzki oliwy,
odrobina cieplej wody,
FARSZ:,
ziemniaki 500g,
twaróg 400,
cebula 2,
margaryna 2 łyżki,
sol, pieprz,

1. Z maki, jajek i oliwy zagnieść ciasto. Dolać tyle wody aby ciasto było miękkie i elastyczne. Rozwałkować na grubość 2-3 mm. _Szklanka wykrawać krążki. Na każdy nakładać po łyżeczce farszu i dokładnie sklejać. Ja sklejałam je po 2 krążki na pierożka. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować 5 minut od wypłynięcia.

2. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić i zmielić razem z serem przez maszynkę. Cebulkę pokroić w kosteczkę i zrumienić na tłuszczu, dodać do farszu. Całość doprawić sola i pieprzem.

dodane na fotoforum:

wesolla

wesolla 2009-08-22

Fajnie sklejone pierożki

abi11

abi11 2009-08-22

pychotka, robię je, bo mnie babcia z Galicji nauczyła.

hasedi

hasedi 2009-08-22

To mi smaka narobiłaś :)

vesper5

vesper5 2009-08-22

z pierogów to ruskie lubię najbardziej...Pozdrawiam !!!

abc75

abc75 2009-08-23

a dlaczego mają taki fajny kształt? to jakaś tradycja? ;)

liani

liani 2009-08-23

Nie, to nie tradycja tylko takie moje widzimisię:)

janka69

janka69 2009-08-23

lubie takie dania , moge wpasc na te wspaniale pierogo ??
pozdrawiam

irena56

irena56 2009-09-03

Cos naprawde pysznego-Pozdrawiam

piatal

piatal 2009-09-05

głodny niech lepiej do Twojej galerii nie zagląda,,,

dodaj komentarz

kolejne >