Zebra

Zebra

Zebra
5 jajek
1,5 szkl cukru
1 szklanka oranżady
1 szklanka oleju
3 szklanki maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
olejek waniliowy
polewa czekoladowa

Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Dodać olej, oranżadę, aromat i make przesiana z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki maki. Do wysmarowanej i wysypanej bułką tarta tortownicy nakładać na zmianę po 2 łyżki masy jasnej i ciemnej. Piec w temp 180°C 60 minut. Piec z termoobiegiem 160° Gore ciasta polać polewa. Ja dodatkowo posypałam zmielonymi orzechami laskowymi.

dodane na fotoforum:

milcia2

milcia2 2009-07-09

Wygląda super, można prosić o przepis? z góry dziękuje-;) pozdrowienia

maxmen

maxmen 2009-07-09

He, he.... ;-)
Ja kuszę lodami???
To co mam napisać o Twoim KUSZENIU???
Uwielbiam takie ciasta. ;-)))

amarosa

amarosa 2009-07-09

orenżada no proszę jeszcze takiej zebry nie robiłam musze koniecznie wyprobowac!

janka69

janka69 2009-07-09

mniam ....prawdziwa zebra z tej babki , poprosze jeszcze o kawke i za piec minutek jestem ;))))
pozdrawiam milego wieczorku

maxmen

maxmen 2009-07-09

Nie chcę się mądrzyć, ale oranżada jest po to aby dodać do ciasta CO2 tzn. dwutlenek węgla.
Chodzi o spulchnienie ciasta. ;-)
Woda gazowana też zdała by egzamin.

liani

liani 2009-07-09

Dokładnie chodzi o spulchnienie ciasta ale daje oranżadę pomarańczowa bo dodaje smaczek:))

halinag

halinag 2009-07-09

pięknie Ci wyszła ja też ostatnio dodałam napój gazowany pomarańczowy inaczej smakuje

dream16

dream16 2009-07-09

normalnie nie można wzroku oderwać, ale bym je schrupała :))

brygida

brygida 2009-07-09

superowa :)

goll85

goll85 2009-07-10

Witam dobrego , udanego piatku zycze , pozdrawiam
ps:ladnie wyglada

rozanka

rozanka 2009-07-10

Pozdrawiam cieplutko w słoneczny piątek:)

pauza

pauza 2009-07-10

piękna zebra! Jak żywa!

wiki3

wiki3 2009-07-10

pieknie

truda35

truda35 2009-07-10

słonecznego dzionka życzę :):):)

carmen

carmen 2009-07-10

miłego weekendu, pozdrawiam :)

oli74

oli74 2009-07-10

ale pieknie Ci wyszła ....rewelacja Aniu

sagunia

sagunia 2009-07-11

Oooo, z oranzada :? Pierwszy raz sie spotykam :) Ale wyprobuje :)

andzia82

andzia82 2009-07-14

polecam wszystkim szybko sie robi bez problemu i przepyszna i oranżadka i z orzechami

hasedi

hasedi 2009-07-16

Ja również piekę czasami zebrę , ale tak ładnych pasków to nigdy nie miałam :)

mrowa

mrowa 2009-07-19

ślicznie wygląda!chętnie bym zrobiła, ale mam tylko pytanko: jak ta oranżada jest? w proszku czy w płynie?

liani

liani 2009-07-19

Oranżada w płynie, ale może tez być woda gazowana:))

dodaj komentarz

kolejne >