Wiatraczki drożdżowe

Wiatraczki drożdżowe

500g maki
200g śmietany kwaśnej 10%
1 jajko
100g masła
100g cukru
cukier waniliowy
1 paczuszka drożdży suszonych
szczypta soli
Lukier: 200g cukru pudru +2 lyzki gorącej wody

Masło roztopić i ostudzić. Make wymieszać z sola, cukrem, cukrem waniliowym i drożdżami. Dodać śmietanę, jajko i masło. Wszystko dokładnie zagnieść i zostawić na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwalkowac na grubość 5mm i wyciąć kwadraty (ok 5cm). Kwadraciki naciąć z każdego brzegu i uformować w wiatraczki. Piec 10 min w temp 200°C. Upieczone wiatraczki posmarować lukrem.

abc75

abc75 2010-11-13

apetyczne bardzo.....mniam

steffek

steffek 2010-11-15

Wyglądają niesamowicie...;-)

milka65

milka65 2010-11-15

Witam , pomyśle nad ciasteczkami pozdrawiam

stasia8

stasia8 2010-11-17

Jakie fajne....

umila

umila 2010-11-18

pyszniutkie....

sulika

sulika 2010-11-24

cudownie wyglądają :-)

alisha

alisha 2011-04-17

Ależ smakowitości przyżądzasz

dodaj komentarz

kolejne >