Ciastka przez maszynkę II

Ciastka przez maszynkę II

500g maki
250g cukru
250g miękkiego masła
1 jajko
2 żółtka
1 cukier waniliowy premium (z naturalna wanilia 8g ,Dr.Oetker)
0,5 p. proszku do pieczenia (op.15g)
czekolada lub polewa
kuleczki cukrowe (ja kupiłam w Lidlu złoto-srebrne)

Make przesiać z proszkiem i połączyć z reszta suchych składników. Dodać miękkie masło jajko i żółtka. Całość dokładnie zagnieść. Uformować 6 wałeczków. Ułożyć je na talerzu lub desce, przykryć folia i zostawić na min. 6 godzin w lodowce a najlepiej na cala noc. Ciasto przepościć przez maszynkę do mielenia z końcówką do ciastek. Piec na wyłożonej papierem blasze, ok 15min w 180°, aż się lekko zrumienia. Wystygniete ciastka zanurzać do polowy w roztopionej czekoladzie i szybko posypać perełkami cukrowymi. Ja wkładam na 5 minut do lodówki (czekolada szybciej zastygnie). Trzymać w zamkniętych pojemnikach. Z porcji wyszły mi 3 duże blachy (te z pieca).