Pierniczki

Pierniczki

250g płynnego miodu
100g cukru
125g masła
550g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
15g przyprawy do piernika
1 jajko
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
1 białko
250g cukru pudru
2 lyzki wody

Make wymieszać z proszkiem, kakao i przyprawa do piernika. Miód, cukier i masło ogrzewać na ogniu do rozpuszczenia składników, ostudzić. Do miski z suchymi składnikami dodać jajko roztrzepane z cukrem waniliowym i wlać syrop z miodu. Wszystko dokładnie połączyć, zawinąć w folie i wstawić na 2 godziny do lodówki.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 5mm. Foremkami wykrajać ulubione kształty ciasteczek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec 10 minut w temp 200°C.
Glazura: Białko ubić na sztywna piane, dodać cukier puder i 2 lyzki wrzącej wody. Wszystko dokładnie utrzeć mikserem na gładka masę. Glazura smarować ciasteczka i zostawić na noc. Ciastka zaraz po upieczeniu są twarde, dlatego muszą trochę poleżeć.

gotujmy

gotujmy 2010-10-20

Będą piekne pierniczki!!!
Dobrze,że nie trzeba czekać 7-miu albo i wiecej dni na dojrzałość ciasta !!!

dodaj komentarz

kolejne >