[10952322]

Ciasto dwusmakowe z jagodami

4 jajka
2 szkl maki + 1 łyżka
1 szkl cukru
łyżka kakao
145 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
kilka kropel aromatu cytrynowego
jagody z soku (ilość dowolna)
budyn waniliowy
400ml mleka
Masło roztopić, ostudzić.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę, dodać make wymieszana z proszkiem i wlać masło. Całość dokładnie zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać łyżkę maki i olejek cytrynowy do drugiej dodać kakao. Ciemne ciasto upiec w tortownicy wyłożonej papierem 30 min w 200°C . Upieczone ostudzić i wyjąc z tortownicy. Jagody osaczyć z soku. Ciasto jasne wlać do tortownicy (ponownie wyłożyć papierem) na wierzchu ułożyć jagody, piec jak poprzedni placek i ostudzić. 300ml mleka zagotować, w 100ml rozpuścić cukier i proszek budyniowy. Wlać do gotującego mleka i całość zagotować. W tortownicy ułożyć ciasto ciemne, zalać je budyniem i na gore ułożyć ciasto jasne z jagodami. Mozna polać czekolada lub po prostu obsypać cukrem pudrem.