119.

119.

Będą szwedzkie pierniczki z przepisu, który ma co najmniej 100 lat...

dodane na fotoforum:

oya04

oya04 2019-12-25

Zycze zdrowych pogodnych i pelnych radosci Świat Bozego Narodzenia )

oya04

oya04 2020-01-04

czy mozna prosic o ten przepis :)

letnia

letnia 2020-01-05

400g cukru
3dl syropu
350g roztopionego masła
1łyżka imbiru
1łyżeczka cynamonu
1łyżeczka goździków mielonych
3dl śmietany
1,5kg mąki
1łyżka proszku do pieczenia

Przelicznik z dl można znaleźć na necie. To przepis szwedzki jest, babci mojego męża. Syrop to coś jak skarmelizowany cukier.
Surop z cukrem mieszać ok. 10 minut. Rozpuścić masło, dodać przyprawy (przypraw piernikowych można dodać więcej żeby był wyrazisty smak) dodać do mieszaniny cukru, dolać śmietanę. Dodawać mąkę stopniowo. Nie wsypywać wszystkiej mąki, zostawić do podsypywania przy wałkowaniu. Dodać proszek do pieczenia. Niech poleży w lodówce przez noc. Można zrobić z połowy porcji bo tych pierników wychodzi całe mnóstwo. Wałkować bardzo cienko. Ja piekę w 180°C aż nabiorą trochę koloru. Idzie to bardzo szybko. Trzeba pilnować. Powodzenia

oya04

oya04 2020-01-05

dzieki :)

dodaj komentarz

kolejne >