Ciasto: 1 szklanka mleka, 2,5 szklanki mąki, 15 g świeżych drożdży (lub 7g (opakowanie) suchych), 5 łyżek cukru, 100 g masła roztopionego i ostudzonego, szczypta soli.
Robimy rozczyn - połowę szklanki mleka lekko podgrzać. Zdjąć z ognia, rozpuścić w nim drożdże, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru. Odstawić pod ściereczką w ciepłe miejsce na 15 minut. Jeśli używamy drożdży suchych, można ten etap pominąć.
Pozostałe składniki umieścić w misce (pamiętając o odjęciu tych, które daliśmy do rozczynu!), dodać drożdże i wyrobić ciasto.
Drożdżówki układać w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce, posmarować rozbełtanym jajkiem z łyżką mleka i odstawić je ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20-30 minut. Kiedy podrosną piec 20-25 minut w 180*C.
Sposób zawijania znajdziecie tutaj: https://zachcialomisiegotowac.blox.pl/2008/10/Drozdzowki-nutella.html
Spokojnego wieczoru kochani :*
https://www.garnek.pl/kimeraj/27487079/drozdzoweczki-serowo-makowe-i