Szarlotka Pyszotka

Szarlotka Pyszotka

Czas - około 1h
Potrzebne:
Kruche ciasto (przepis znajdziecie w internecie ;) )
Kilogram jabłek
Szklanka cukru
5 białek jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki wymieszać z 1/2 szklanki cukru.
Kruchym ciastem wyłożyć blachę (najlepiej na papierze do pieczenia) nakłuć cisto widelcem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni poczekać aż się przyrumieni. Odciśnięte jabłka ułożyć na przyrumienionym cieście, piec około 20 minut. W tym czasie ubić pianę z białek dodając 1/4 szklanki cukru (po troszku) a na koniec dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Pianą polać ciasto, wstawić do piekarnika ponownie, poczekać aż się ozłoci na wierzchu. Z reszty cukru i wody zrobić karmel, polać upieczone ciasto cienką strużką robiąc wzorek.
Smacznego.

dodane na fotoforum:

asiak78

asiak78 2009-08-16

milusiego dnia

violciaaa

violciaaa 2009-08-16

aż ślinka mi kapie:)) mnimmmmmmmm

ttka11

ttka11 2009-08-16

wypróbuję!!pyszności pozdrawiam ze słonecznego Torunia

martao

martao 2009-08-16

mniam, uwielbiam szarlotke ;)

goch83

goch83 2009-08-17

mniam mniam i na mnie czas by szarlotkę upichcić :)

jolik

jolik 2009-08-23

smakowite<mniam>

dodaj komentarz

kolejne >