W Europie największą popularnością cieszą się szparagi we Francji i w Niemczech. To jedno z ważniejszych warzyw w niemieckim rolnictwie, bo suma zbiorów szparagów wynosi 55.000 ton.
Szparagi są przede wszystkim typową rośliną sezonową – w Niemczech sezon trwa od ok. końca kwietnia do 24 czerwca. Tej daty pilnuje się raczej rygorystycznie, żeby rośliny miały wystarczająco dużo czasu, aby „odpocząć” przed kolejnym sezonem i wytworzyć wystarczającą liczbę nowych kiełków.
Białe szparagi rosną bez dostępu do światła (nie wytwarzają barwnika), są delikatniejsze w smaku niż szparagi zielone. Te z kolei mają dosyć ostry i wyrazisty smak. Również w moim domu rozgościły się szparagi na całego!
helios7 2022-05-20
Świetnie podane, z sosem holenderskim smakują wybornie :)) U mnie są też dzikie szparagi - długie ale cieniutkie - te kupuję najczęściej:))
maria10 2022-05-20
.... powiesz mi co to za sosik???? mój brat posadził w tym roku szparagi.... jestem ciekawa jak mu będą rodziły..... gorąco pozdrawiam Cię Krysiu:))))))
krychan 2022-05-30
Re:maria10
Najczesciej sa podawane szparagi z sosem holenderskim.
Tutaj sa z sosem krewetkowym , pierwszy raz probowalam i smakowyly bardzo wybornie.