Jak tradycja nakazuje ...jutro bedzie rybka...
Espada czyli pałasz atlantycki to drapieżnik z oceanicznych głębin zamieszkujący wody wokół Madery, Azorów oraz Japonii. Ryba podobna do węgorza, ale uzyskuje aż do 1,5 metra długości! Jest zupełnie pozbawiona łusek, z czarną jak smoła skórą. Brzydka jak noc, za to pyszna jak diabli.
Espada jest rybą nietypową. Trudno ją złapać, bo pływa na głębokości około 800-1000 metrów. Rybacy na jej połów wypływają z portu w Câmara de Lobos na południu wyspy.
Na „łowy” udają się w środku nocy, bo wtedy podpływa na żer na jakieś 200 metrów pod powierzchnię wody i można ją złapać w specjalne, niesamowicie długie sieci .
Ma idealnie białe mięso, w dodatku bez najmniejszej ości.
/opis z netu/
Bedac na Maderze lub Azorach sprobujcie koniecznie! Bo tylko tam ja mozna kupic .
Smakuje wysmienicie :)) Niebo w buzi:))
Madeira, Hala Targowa, Mercado dos Lavradores...
dodane na fotoforum:
olalli 2017-02-28
Ciekawie wygląda ,nigdy jej nie widziałam ...życzę by tak smakowała jak piszesz :-)
Pozdrawiam życząc miłego ostatkowego wieczorku:-)
halka 2017-03-01
Pierwszy raz widzę;nie przyglądam się rybom bo jeść ich nie lubię:) - żaden seefood oprócz krewetek mi nie podchodzi. Zastąpię ją warzywami.
oanusia 2017-03-01
Kosztwowalam:), a najlepsza jest z pieczonym bananem xxxx( moja najlepsza koleżanka pochodzi z Madeiry)
wisko15 2017-03-01
TO SMACZNEGO ŻYCZĘ :)
POZDRAWIAM
laszka8 2017-03-24
kilka lat temu byłam tam...nic się nie zmieniło ale espadę by się zjadło z chęcią..:)