Sulika pyta, ja odpowiadam

Sulika pyta, ja odpowiadam

„Możesz jeszcze zwykłym zjadaczom pieczarek zimą wyjawić czy ucho bardzo różni się smakiem? I jeśli to nie sekret, jak przygotowałeś tę potrawę?”
Smak Ucha bzowego różni się znacznie od smaku pieczarek, borowików itd. Nawet aromat ma bardzo indywidualny – zapach grzyba i jeszcze czegoś, czego nazwać nie jestem w stanie (smakosze tych grzybów różnie to określają). Ponieważ Ucho bzowe ma konsystencję żelkową, dość uciążliwe jest rozdrabianie nożem – ja używam takiego rozdrabniacza jak na fotce. Procedura szybka i jakości rozdrabniania nie szkodzi absolutnie… To gwoli wstępu…
Na patelni (najlepiej tytanowej, lub innej z dobrą powłoką teflonową) dajemy niewiele masła (nie margaryny!!!) stosownie do ilości zebranych grzybów, dodajemy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Często zaglądamy, czy grzybki wystarczająco zmiękły, uzupełniając w razie potrzeby wodę. Trwa to około 45 – min, czasem dłużej. Nie dopuścić przy tym, żeby w patelni „skwierczało”, ponieważ grzybki w samym tłuszczu zaczynają „strzelać” jak popcorn i potrafią wyskakiwać z patelni, jeśli nie jest przykryta. Kiedy grzybki wystarczająco zmiękną, dodajemy soli do smaku, można też stosować dodatki jak kto lubi, np. popularne warzywko (przyprawa do zup) itp. Grzyb wysoko wartościowy z uwagi na walory zdrowotne – jest w odróżnieniu np. od kurek lekkostrawny…
Wszystkim chętnym do eksperymentowania już życzę smacznego – mnie bardzo smakowały…

sulika

sulika 2011-01-21

Dziękuję serdecznie za ten szczegółowy opis, teraz pewnie wielu zrobi tę potrawę na kolację :-)))
Dobrze, że zapytałam, bo w tym momencie przygotowanie będzie proste, a czasem brak należytej wiedzy może zniechęcić.
Jeszcze muszę poczytać o samym grzybie, czy nie pomylę go z innym. O ile uwielbiam smakować, to bohaterem nie jestem ;-)

bogutek

bogutek 2011-01-21

no i kolejna wiedza zdobyta, miło wiedziec ale chyba nie bede próbowała, jakies obawy mam przed nieznanym ..... bardzo podoba mi sie urządzenie do rozdrabniania :)

gupik

gupik 2011-01-21

A mi nie wolno jeść pieczarek:(

anabeel

anabeel 2011-01-21

Życie jest po to, Aby je przeżyć,
Miłość Aby Kochać,
Przyjaźń Aby Pamiętać,
Więc
Żyj
Kochaj
I Nie Zapominaj !
Czas wszystko zabiera,
bo zabrać jest w stanie,
lecz nigdy nie zabierze tego,
co w sercu zostanie.

_¤ۣۜ๘¤ّۣۜ___Miłego__¤ۣۜ๘¤ّۣۜ
¤ۣۜ๘¤ّۣۜ¯¯¯Weekendu¯¯¯¤ۣۜ๘¤

aam57

aam57 2011-01-21

Zjadło,by się.....

tczew54

tczew54 2011-01-21

Przepis super szczegółowy. Pozdrawiam.

kinrog

kinrog 2011-01-21

Przepis spoko niema sprawy,
Nazbierać to też nie problem,
Ale gdzie znaleść odwagę to zjeść

ollunia

ollunia 2011-01-21

hejko ...widzę Cię .... pozdrawiam i usmiech posyłam :)

white63

white63 2011-01-21

lubię grzyby ale oglądać i zbierać, jem tylko nieliczne :)))

bilek33

bilek33 2011-01-22

milego weekendu -pozdrawiam

lid45ka

lid45ka 2011-01-22

Smakowicie wygląda ,a ja myślałam że to kotlecik schabowy..cieplutko pozdrawiam.

iemand

iemand 2011-01-22

Pozdrawiam i życzę miłej soboty.

kwiat56

kwiat56 2011-01-22

Dziękuje za odwiedziny ,pozdrawiam

mrika5

mrika5 2011-01-22

Wierzę, chociaż nie zbieram tych grzybów, bo nie znam-:)

iemand

iemand 2011-01-23

Radosnej niedzieli Ci życzę .... Pozdrawiam serdecznie!

eporemb

eporemb 2011-01-23

-myślę że wszystkie pyszne...

W bukiecie pozdrowień-Słonko Ci przynoszę.
O radość serca-Dzień pięknie proszę.
By miłość w duszy-Słodyczą była.
Kroplami szczęścia-Serce poiła.
Melodię wiatru-Do uszka Ci szepnę.
Kolory tęczy-We włosy wepnę.
Do tańca w myśli-Miło poproszę .
Gdyż radość chwili w darze Ci przynoszę.
WSPANIALEJ I SPOKOJNEJ NIEDZIELI:)

rybkag

rybkag 2011-01-23

Witaj,
tak mnie zaciekawiłeś,ze zarwałam kawałek nocy i zwiedziłam dokładnie Twoją galerię...Zazdroszczę i pasji, i przyjaciół i czasu...Wiedzę na temat grzybów posiadasz imponującą, ja jestem zbieraczem -amatorem, bez zacięcia naukowego...Uwielbiam las, przebywanie w nim, kocham zbierać grzyby (jeść je już trochę mniej).
Gdy byłam tuż po maturze, 30 lat temu , pojechałam po prostu na wycieczkę do lasu, na grzybobranie.Zakochałam się w lasach ,( które zresztą łączą się z Borami Tucholskimi )w zbieraniu grzybów itd...I tak ta miłość trwa 30 lat...Wpisuję Cię, jeśli pozwolisz , do grona ulubionych i będę częstym gościem w twojej galerii.Pozdrawiam...:))

luna07

luna07 2011-01-23

Miłej śnieżnej niedzieli:)

makrama

makrama 2011-01-23

re:nawet nie wiedziałam że jadalne są:))

makrama

makrama 2011-01-23

re:podziwiam taką wiedzę :)))

elza100

elza100 2011-01-25

Zbieram tylko pewne grzyby ,które znam ,,ale to co napisałeś jest dla mnie ciekawe ..Człowiek się uczy i uczy całe życie i ........:-)

dodaj komentarz

kolejne >