PIGWA ?

PIGWA ?

No,to zapraszam na nalewkę-pyszna!

misia3

misia3 2009-11-15

nie piłam jeszcze nalewki z pigwy:))) może pod foteczką umieścisz przepis?
... pozdrawiam cieplutko:)))

kris13

kris13 2009-11-15

Bogusiu,nalewka z pigwy jest najlepsza z wszystkich nalewek!
Przepis będzie!

mirka5

mirka5 2009-11-16

O ja też czekam na przepis na tą pyszną naleweczkę....
Pozdrawiam cieplutko...Dobrej nocusi kochana....

kirena

kirena 2009-11-16

Witam serdecznie..Ja też poproszę o przepis;)0

jozef313

jozef313 2009-11-16

Witam w nowym tygodniu , życzę Wam kochani słonecznych i samych przyjemnych dni . Pozdrawiam gorąco......................

welaw

welaw 2009-11-16

Lubię przetwory z pigwy.Są bardzo aromatyczne.Proszę o przepis na tą nalewkę.Wszystkie składniki mam. Re.Ten bluszcz to odmiana irlandzka bluszczu pospolitego.Jest zimozielony, ma błyszczące duże liście. Szybko rośnie i nie jest wymagający.

wiesla

wiesla 2009-11-16

nalewka przyda sie na zimowe wieczory.pozdrawiam

krysia0

krysia0 2009-11-16

oj słyszałam że pyszna ale nigdy nie piłam...
Miłego wieczoru:)

lila08

lila08 2009-11-16

oj pyszna ta nalewka,ja mam jeszcze troszkę zeszłorocznej,
na jakąś specjalną okazję trzymam:)

kris13

kris13 2009-11-16

PRZEPIS NA PIGWÓWKĘ :
Z owoców pigwy(tych dużych w kształcie gruchy)zetrzeć meszek i umyć.Na grubej tarce zetrzeć(jak buraczki).W garnku emaliowanym dać warstwę pigwy przesypując dość obficie cukrem-ugnieść pięścią podobnie jak kapustę i tak po kilka warstw.Garnek przykryć pokrywką lub obwiązać gazą.Odstawić na 2 doby.Po tym czasie wycisnąć sok,przecedzić go przez gazę i na 3 szklanki soku dać pół litra spirytusu 96%-wymieszać i zlać do butelek,zakręcić.Odstawić w chłodne miejsce i raz dziennie wstrząsnąc.Po ok.tygodniu można przefiltrować lub tak delikatnie zlać aby osad został na dnie.Nawet po przefiltrowaniu zostaje troszkę osadu na dnie.Jest PYSZNA !!!

mirka5

mirka5 2009-11-17

Dziękuję za przepis....
Pozdrawiam cieplutko...
Pięknych snów....

dodaj komentarz

kolejne >