Zapraszam na jedno z moich ulubionych dan;))

Zapraszam na jedno z moich ulubionych dan;))

Morszczuk pieczony w folii z warzywami.....
Marchewkowe julienne z papryka...
Ryz-curry ...
....i biale winko;)

SMACZNEGO;)

dodane na fotoforum:

maxmen

maxmen 2009-06-05

Julienne....(???).
A nie mogłaś napisać po prostu warzywa pokrojone w słupki???
Nie wszyscy znają takie kulinarne określenia. ;)))
Co nie???........8-)

cudolik2

cudolik2 2009-06-05

Morszczuk,jedna z moich ulubionych rybek,marchewkowe zapałeczki......mniam,ale to jeszcze nic,....ta oprawa tych smakowitości!Ale trzeba mieć jednak smak i gust,żeby do stołu właśnie tak,zaprosić!No pięknie!Aż chce się usiąść tam;))))))Miłego wieczorku!

cudolik2

cudolik2 2009-06-05

maxmen...jak nie znają,to poznają!niech sie uczą"ciołki"!hihihi;))))))

vesper5

vesper5 2009-06-05

o Jezu z tego wszystkiego to tylko białe wino znam ( ale jak tak patrzę to nawet tego nie jestem pewna ). Piękne ale przede wszystkim pewnie przepyszne. Nie , no spania dzisiaj mieć nie będę....

kocurq

kocurq 2009-06-05

Eeeee;)
No wlasnie po to napisalam,zeby innym wyjasnic,bo sama tez nie wiedzialam co to jest "julienne"....
...a ludzie przeciez tu gotuja i kupuja rozne "pomoce kuchenne"
Jak sie komus trafi tarka albo noz do julienne to bedzie wiedzial;)
...i wcale nie mowie tego zlosliwie.....

jeppe

jeppe 2009-06-05

Kobieta subtelna, pełna wdzięku i gracji, ... bez złośliwości, ale z lekką szczyptą ironii, bez nienawiści, bez nicości, bez bylejakości..........
Kto zgadnie o kim mowa?
;))))))

bunia

bunia 2009-06-05

Ja określenie julienne spotkałam po raz pierwszy wiele lat temu jako określenie francuskiej zupy jarzynowej a la julienne .Dopiero potem dowiedziałam się ,że chodzi o sposób krojenia w takie cieniutkie słupki .
Ale z dzisiejszego obiadku - nie ujmując rybce bardziej mnie fascynuje karczoch .Ciekawe jak go zrobisz ? Jak to romantycznie brzmi- serce karczocha ( hi hi ) .Jak zwykle piękne , aż miło usiąść przy takim stole.I nie denerwuj mnie tym winkiem - cwaniara - ma dobre winka w zasięgu ręki .Ja to sobie mogę pomarzyć .Te co są w zasięgu mojej kieszeni to nie powiem jakiej są marki i jak smakują , a te co bym chciała i warte są kupienia-to moja kieszeń na tą półkę nie sięga ( hi ) . Napij się łyczka za mnie.

kocurq

kocurq 2009-06-05

Jeppe;)
Przypuszczam ,ze mowa o Camilli Parker Bowls;)))

Grazynko;)
Karczocha wkroje do jutrzejszego zarelka z innymi warzywami....
...normalnie robie go w winnym sosie maslanym jako jarzynka albo nadziewam jak sie duzy trafi....
...a winka napij sie sama;)))
....zapraszam;)))

liani

liani 2009-06-05

No i właśnie zdobyłam kolejna wiedzę o kuchni hihi nigdy nie słyszałam o "julienne" . Aniu pięknie podane:) Milego wieczorku:))

kocurq

kocurq 2009-06-05

No widzisz Aniusia;)
....a Ty przeciez mieszkasz w Niemczech....
....moja tarka tez jest w Niemczech kupiona,bo byla o wiele tansza,choc tej samej marki...
....i nazywa sie "tarka julienne".

jeppe

jeppe 2009-06-05

ehh....nawet perły nie ochronią jej przed chłodem, te peany wznoszę na TWOJĄ cześć........;))))

maxmen

maxmen 2009-06-05

A nożem nie łaska. ;)))
No ale jak jest do tego sprzęt, to czemu nie. ;)
Ja takie coś robię nożem i muszę się pochwalić, mam wszystkie paluszki i wcale nie pociachane. ;)))

monik

monik 2009-06-05

uuu i znowu się najem.....same rarytaski u Ciebie słonko......no to na zdrówko!!!!!!!!!!! i luuuuuuuuuuuu

kocurq

kocurq 2009-06-05

Jeppe;))
....dziekuje,ale ja juz meza mam wiesz??? ;)))

Max;)
Ja jestem len i lubie wszelkie "pomocnidla";)))
...w ogole lubie maszyny...
....a nozem to mozna sie tylko tepym pociachac,a ja mam japonskie noze-ostrze raz na pol roku i starczy,zeby pomidorek w locie ciachnac;)))

liani

liani 2009-06-05

No tak lubią bardzo paluszki rybne. A mój synuś to strasznie polubił żeberka, ostatnio jak zrobiłam to wcinał jak się patrzy:))

jeppe

jeppe 2009-06-05

:))))....z drobiazgów się ciesz
szukaj i wzruszaj, się śmiej,
tak jak teraz.............bez zachwytu nie ma dnia.........

tekla13

tekla13 2009-06-05

Jedzonko - palce lizać , pozdrawiam :)))))

anna19

anna19 2009-06-05

Anno Ty gotujesz duszą,bo tylko tak można określić to co nam serwujesz-dla mnie kulinarna rozkosz!

zorro

zorro 2009-06-05

mam pytanie po co folia? ja nigdy nie jadlem z foli! no i to wino nie jest biale tylko fioletowe.

jargar

jargar 2009-06-05

ok ja tylko polskie , :):):) czekam:)

kocurq

kocurq 2009-06-05

Zorro;)))
Folia jest po to,zeby w zmieszaly sie aromaty przypraw,wina i ziol.
Wino jest biale;)))
...ale w fioletowej lampce;)
Nigdy w zadnej restauracji nie byles???
Jak bedzie w czarnej lampce,to wedlug Ciebie czarne wino???

zorro

zorro 2009-06-05

nie jestem takim swiatowcem jak ty tylko zwyczajnym szarakiem to nie wiem

kocurq

kocurq 2009-06-05

;)))
To juz wiesz;)))
....a ja zadnym swiatowcem nie jestem;)))
Takich podzialow w ogole nie ma.....
...albo ktos jest ciekawy zycia i ciagle sie czegos nowego uczy...
...albo ktos jest tempakiem i nie dosc,ze sie takim urodzil,to jeszcze nie jest w stanie czegokolwiek sie nauczyc...
....sa i tacy,ktorzy potrafia sie jeszcze dodatkowo uwstecznic;)))

allright

allright 2009-06-05

eh....niesamowicie rozpieszczasz tego swojego mężusia Anno:)))

kocurq

kocurq 2009-06-05

Gabi;)))
....podrzuc mi swojego....
....jak go "rozpieszcze" to szybko do Ciebie ucieknie;)))

urszula

urszula 2009-06-05

Poezja dla oczu ...wspaniale przyrzadzone i podane:)
I jestem przekonana ze raj dla podniebienia:))))
Dobrej nocy Ci zycze:)....Pozdrawiam:)

ariel2

ariel2 2009-06-05

ja mam nadwagę a ty tak kusisz...

kocurq

kocurq 2009-06-05

....dziekuje;)))

Ari;)))
Ty nie przeze mnie przeciez masz te nadwage;))))
Poza tym nadwaga nic strasznego....
....straszne sie zaczyna kiedy to juz otylosc;)))

rozanka

rozanka 2009-06-05

Dobranoc,słodkich snów:)

monik

monik 2009-06-05

dobranoc!!!!!!

cudolik2

cudolik2 2009-06-05

Miłej,spokojnej nocki Kocurku;))))

zorro

zorro 2009-06-05

to byla jakas aluzja z tym uwstecznieniem?

kocurq

kocurq 2009-06-06

Nie <zorro>,to nie byla zadna aluzja....
To jest moja fotka i moge sobie pod nia wypisywac co chce-wymadrzac sie tez;))))

....i nie zadawaj mi prosze takich durnych pytan jakbys po pieciuset latach latania nagle Mikolajowi ze sanek wypadl......

;))))

zorro

zorro 2009-06-06

tekst z mikolajem super sprawa

urszula

urszula 2009-06-06

Aniu Marcelek ten z fotki w mojej galerii to synek mojej kolezanki i zarazem sasiadki:)
Zrobilam mu kilka foteczek i nie omieszkałam nie wstawic chociaz jednej:)
Ja mam tylko Igora poki co :P .............Pozdrawiam:)

halinag

halinag 2009-06-06

Witaj serdecznie dziękuje za miłe komentarze podczas mojej nieobecności........pozdrawiam

monik

monik 2009-06-06

wstawć proszę!!!!!!!!!!!!! puk,puk...... co to jest?????? miłego dnia kocurq

beata1

beata1 2009-06-06

.…………….o00o…WITAM
……vVVv..00()00…ŻYCZĘ CI
…..(___).`0000´…RADOSNEGO
…..~SŁONECZNEGO
…….|……….|/……/.DNIA
…..\|///……\|//I
......UŚMIECHU
.............NA
.....(¯`°♥°´¯).TWARZY
.......(_.^._).
WSPANIAŁEJ SOBOTY ŻYCZĘ:)))

goll85

goll85 2009-06-06

Witam serdecznie , udanej soboty zycze , pieknej spacerowej pogody
ps: Kaski nie znam, a swojego czasu na margarynach Kasia byly przepisy.. :)

bunia

bunia 2009-06-06

Kawę z lodami dają - zapraszam, a tak po za tym dzień dobry i miłego dnia.

allright

allright 2009-06-06

co do rozpieszczania...eh ja tam mojego nie rozpieszczam..on się stara chahchaaaa

maxmen

maxmen 2009-06-06

Hmmmmmmm...
czytam i aż się dziwię skąd u niektórych ludzi taka niewiedza kulinarna. :)))
Albo taki ktoś podpuszcza, albo faktycznie CEP.
"po co folia? ja nigdy nie jadłem z foli!"
Głupota, albo prowokacja. ;)))

Ryba pieczona w folii, jest w smaku podobna do gotowanej na parze, tylko z jedną różnicą. Ta na parze jednak traci trochę ze smaku.
Para wypłukuje smak. ;(
Zawinięta w folię z tym co dodamy ( warzywa, zioła, przyprawy) przenika ich smakiem i aromatem. Wszystkie smaki zatrzymane są w foliowym pakieciku.
Mało tego. Po rozwinięciu folii ryba jest otoczona pysznym, naturalnym sosem, który powstał podczas procesu pieczenia. 8-)

anna79

anna79 2009-06-06

*.*´¨)
¸.•´¸.•*´¨)
(¸.•´ (¸.•`
(`*•.¸ (`*•.¸ ¸.•*´) ¸.•*´)
`•.¸(*...DZIEŃ DOBRY... :):):):)
(¸.•*(¸.•*´¨¨¨¨`*•.¸)*•.¸)

Moje pozdrowienia położę na fale.
Płyną już do Ciebie ,nie utoną wcale.
Jak tratwę pochwycą duży liść zielony,
na nim bezpiecznie dopłyną w Twoje strony.
Osusz je uśmiechem ,schowaj do kieszeni.
Te parę ciepłych słów ,niech Twój dzień odmieni
.
_¸.•*ღ♥ღ
(``*.*´¨)`ღ**`Miłego dnia życzę.
ღ♥ღ.¸.•´¸.•*´¨)Pozdrawiam cieplutko !
*•.¸_¸.•*ღ♥ღ*•.¸_¸.•*ღ♥ღ*•.¸_¸.•*ღ♥ღ

kocurq

kocurq 2009-06-06

Prowokacja moim zdaniem Max......;)))
Dlatego sie nie rozpisywalam.....
W nosie to mam;)))
Ja nikogo nie prowokuje i pod swoim zdjeciem moge sobie pisac co chce-a jak sie komus nie podoba,to niech nie oglada i tyle na temat.

...z tym gotowaniem na parze i pieczeniem w folii masz racje,choc niektore ryby to tylko do folii sie nadaja-przez "rybi" aromat;)))
....na ktory nawet kilo cytrynki nie pomoze;)))

maxmen

maxmen 2009-06-06

Noo.... jeśli rybka pochodzi z zaszlamiałej hodowli, gdzie jest karmiona byle g....m, albo leżała zamrożona Bóg wie ile lat to faktycznie smrodu się nie pozbędziesz.
Ja w folii piekę świerze pstrągi. Są pyszne. ;)))

maxmen

maxmen 2009-06-06

Ups. ;(
Oczywiście świeże a nie świerze.
Te świerze przeważnie są nieświeże. ;)))

mycha

mycha 2009-06-06

Pozdrawiam cieplutko i życzę wspaniałego weekendu:))

beata46

beata46 2009-06-06

Pozdrawiam.Milutkiego południa życzę:))

kocurq

kocurq 2009-06-06

Max;)
Nie chodzi juz o hodowle,bo nie wiesz naprawde jakie warunki rybka miala za zywota......;)))
Chodzi mi o rodzaj rybki-Karp zawsze zajezdza mulem....
.....halibut jak prawdziwy tzn.z natury,a nie w Skandynawii hurtem hodowany-tez zajezdza,bo to leniuch....
..... i wylegiwac sie lubi....
...tak jak ja ;))))

liani

liani 2009-06-06

Milego wieczorku Aniu:)

hala03

hala03 2009-06-06

Aniu, czy przypadkiem nie jesteś zawodowym kucharzem? wszystkie potrawy tak smakowicie wyglądają a w dodatku tak pięknie podane. Ta natomiast wyjątkowo mi podchodzi bo uwielbiam rybki. Dziękuję za odwiedzinki i serdecznie pozdrawiam.

rozanka

rozanka 2009-06-06

Miłego wieczorku:)

kocurq

kocurq 2009-06-06

Dziekuje Halinko;)))
Moje wyksztalcenie to w calkiem innym kierunku .....
...z kuchnia ma tyle wspolnego,co zajadanie "gotowcow" w miedzyczasie;)))

menrin

menrin 2009-06-07

•.•´¨) Witaj...
.`•.¸(¨`•.• ´¨ )
.. .. ×`•.¸.•´× (¨`•.•´¨)
....(¨`•.•´¨). ×`•.¸.•_
Gołąbek z całuskiem,
Dziś do Ciebie *leci........,
*Humor Ci poprawi,
W sercu żar *roznieci,
*Pomyśl dzisiaj o mnie,
Tak słodko i *miło,
*Żeby w środku serca
Cieplej się *zrobiło... _ _
_____♥(`*•.¸ (`*•.¸ ¸.•*´:))) ¸.•*´)
____♥..::¨`•.¸. *..*..* ¸.•`¨::..♥
_____♥.(¸.•’*(¸.•*´¨¨♥¨¨`*•.¸)
MILUTKIEJ NOCKI :*

wow jaka uczta ,mniammm

jolanka

jolanka 2009-06-07

pysznie to wygląda ::))

dodaj komentarz

kolejne >